Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Maskopifråga kastar skugga över Vita huset

FBI-chefens avfärdande av president Trumps avlyssningsanklagelse samt hans intygande att Trumpmedarbetare utreds för eventuellt samarbete med Ryssland lär skugga Vita huset länge. Den stora frågan på allas läppar är huruvida Moskva och Trumpkampanjen var i maskopi?

FBI-chefen James Comey bröt mot gängse regler och berättade om en pågående FBI-utredning när han frågades ut av representanthusets mäktiga underrättelseutskott. Han sade att justitiedepartementet gett honom grönt ljus att bekräfta undersökningen av Moskvas försök att påverka utgången av fjolårets presidentval.

– Det inkluderar att utreda alla kopplingar mellan individer med förbindelser med Trumpkampanjen och den ryska regeringen och om det fanns någon koordinering mellan kampanjen och de ryska försöken, sade han.

LÄS MER: FBI-chefen: Moskva ville hjälpa Trump

Ryssland ville skada Clinton

Att ryska intressen lade sig i valrörelsen anses tämligen väl belagt – hela 17 underrättelseorgan och utredningar har dragit den slutsatsen, enligt brittiska BBC. Enligt Comey var det i fjol ganska "enkelt" att komma fram till att Ryssland ville hjälpa republikanen Trump och skada hans demokratiska motståndare Hillary Clinton, som den ryske presidenten Vladimir Putin inte har ett gott öga till. Men agerade Ryssland på egen hand eller i samarbete med Trumps medarbetare? Och visste Donald Trump, som under valrörelsen strödde beröm över Putin, något?

Den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper har sagt att det inte finns bevis för att Trumpkampanjen och Moskva var i maskopi. Efter Comeys vittnesmål drog underrättelseutskottets republikanske ordförande Devin Nunes samma slutsats, och den upprepades även av Trumps pressekreterare Sean Spicer.

– Högt uppsatta underrättelsetjänstemän som jobbade för (expresident) Obama har offentligt sagt att det inte finns något bevis för att Ryssland och Trump agerade i samförstånd, sade Spicer enligt nyhetskanalen Fox News.

LÄS MER: Ivanka får kontor bredvid pappa

LÄS MER: Trump vill se en tio meter hög, estetisk mur

Extra känsligt för Trump

Frågan är extra känslig för Trump som har anklagats för att ha tillsatt Rysslandsvänliga medarbetare i en tid då USA:s relation med landet i öst är mycket spänd, bland annat i ljuset av Ukrainakriget och Rysslands annektering av Krim. Lägg därtill att hans trovärdighet ifrågasätts efter påståendet att företrädaren Barack Obama avlyssnade honom under valrörelsen, något som både underrättelsechefer och politiker tagit avstånd ifrån och sagt att det inte finns stöd för.

Vid utskottsutfrågningen underströk James Comey att det inte finns någon information som stödjer presidentens anklagelse. Men enligt Sean Spicer tänker Trump inte ta tillbaka sitt uttalande eller be om ursäkt.

– Det här är ett av många förhör. Det finns många områden som behöver gås igenom.