Mars i fokus: se de senaste bilderna från Perseverance

Mars vidsträckta, karga stenlandskap har förevigats av rymdsonden Perseverance, som landade på planeten under gårdagen. Nu släpps nya från fordonets färd i Jezerokratern.

ANNONS
|

I går landade rymdsonden Perseverance på Mars, efter nagelbitande spänning vid inflygningen i planetens atmosfär. Omgående började fordonet fotografera sin omgivning. Den amerikanska rymdmyndigheten NASA släpper nu nya bilder, som färdats 200 miljoner kilometer genom solsystemet.

LÄS MER:Rymdsond ska landa på Mars – minuter av fasa

Rymdsondens uppdrag är att undersöka om det någonsin har funnits liv på planeten. Kommande Mars-expeditioner ska återföra stenar och annat material som Perseverance samlar in och föra dem tillbaka till Jorden för undersökning och analys.

Människor på Mars

Perseverances uppdrag ingår i ett större forskningsprogram för Mars och är ett led i arbetet att någon gång i framtiden skicka människor till planeten.

Rymdsonden väger ett drygt ton och är kapabel att analysera material på egen hand. Men för de mest djuplodande analyserna måste proverna tillbaks till jorden. Något som beräknas ske 2030. Det kan således dröja innan forskarna kan lämna några definitiva besked huruvida Mars någon gång härbärgerat levande organismer.

ANNONS

LÄS MER:Analys: Rymdkapplöpning med militär dimension

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS