Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration av rymdsonden Insight, som beräknas landa på Mars under måndagskvällen.
Illustration av rymdsonden Insight, som beräknas landa på Mars under måndagskvällen.

Mars – den röda planeten

På måndagskvällen beräknas sonden Insight beträda Mars yta efter en sex månader lång resa genom rymden.

Mars kallas den röda planeten och är den mest utforskade i vårt solsystem. Studier har visat att det finns tecken på vatten på planeten, vilket leder till den eviga frågan: Finns det liv på mars?

LÄS MER: Ny rymdsond har landat på Mars

1.

Olympus Mons är Mars största vulkan och det högsta kända berget i solsystemet. Berget är mellan 22 och 27 km högt, att jämföra med Mount Everest som mäter knappt 9000 meter över havet.
Den var tidigare solsystemets största vulkan. 2013 upptäckte man dock en att Tamu-massivet, en undervattensvulkan i Stilla havet består av en enda stor vulkan i stället för flera små, och därför är den enskilt största.
Olympus Mons är en sköldvulkan och har bildats genom att lättflytande lava strömmat ut ur vulkanen under lång tid.
2.
Bild: Sayyid Abdul Azim
Bild: Sayyid Abdul Azim

Kyligt klimat

Ett försvårande faktum för den som drömmer om att kolonisera planeten är dess kyliga klimat. Mars befinner sig omkring 80 miljoner kilometer längre bort från solen än vår planet. Nattetid kan temperaturen skjunka ner till minus 88 grader celsius. Vid polerna kan vintertemperaturen krypa ned till minus 140 grader. Vid ekvatorn kan den vid tillfällen stiga till plus 20 grader.
3.

Trots att Mars knappt är en femtedel så stor som jorden, har de bägge planeterna ungefär samma landmassa. Den supertunna atmosfären bestå till 95 procent av koldioxid. Vatten dunstas bort direkt.
4.
Bild: Sayyid Abdul Azim
Bild: Sayyid Abdul Azim

Vattenfrågan är central

Forskningsrön från ett flertal rymdsonder tyder på att det tidigare funnits stora mängder flytande vatten på Mars. Men frågan är om det fanns tillräckligt med vatten och tid för liv att kunna uppstå, om det tvista de lärde.
5.

Göteborg har en roll i utveckling

En radiostyrd bil är planerad att mjuklanda på Mars under 2020. Väl där ska den utföra flera experiment, bland annat ska man borra ner sig till cirka två meters djup för att samla in relevant materia.
Ruag Space i Göteborg har utvecklat och levererat omborddatorn, "hjärnan", i bilen. Den innehåller ett så kallat feltolerant datorsystem som reparerar sig automatiskt om ett fel uppstår.
6.
Bild: Chris Carlson
Bild: Chris Carlson

Elon Musk

Under 2030-talet hoppas Nasa kunnat skicka en bemannad farkost till Mars. Men även den yvige entreprenören Elon Musk planerar med sitt bolag Space X att kunna skicka människor till "Den röda planeten". Musk vill med tiden skicka ett 100-tal passagerare åt gången till Mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.