"Maria" tros vara offer för människohandlare

ANNONS
|

Den välgörenhetsorganisation som tar hand om den fyraåriga flicka som hittats i ett läger i Grekland meddelar att man fått in minst åtta intressanta tips om vem flickan kan vara. Ett av dessa tips kommer från Sverige, rapporterar Sky News.

Totalt har över 5000 tips kommit in till organisationen sedan de grekiska myndigheterna i veckan bad om hjälp att identifiera flickan.

Fyraåringen misstänks ha varit bortrövad men paret som haft hand om henne säger att de fått flickan av den biologiska mamman.Polisen i Larisa, en stad i mellersta Grekland, som har hand om fallet, utgår nu från, att flickan har blivit bortförd redan som spädbarn. Det har också kommit fram allt fler besvärande detaljer kring det par som hade flickan hos sig i ett romskt läger.

ANNONS

Enligt det tyska nyhetsmagasinet der Spiegels nätupplaga ska kvinnan ha haft två virtuella familjer. Hon ska ha haft två olika pass och två olika familjeböcker.

I förvaltningsområdet Larisa utgav hon sig för att vara mor till fem döttrar och en son. Tre av barnen ska enligt dokumenten ha kommit till världen inom loppet av fem månader, skriver der Spiegel och flera andra medier.

I förvaltningsområdet Trikala ska hon ha uppträtt som mor till fyra flickor och i ett tredje område ska paret ha erhållit understöd för ytterligare fyra barn.

Enligt vissa uppgifter undersöker utredare om paret kan ha haft medhjälpare på statliga institutioner och sjukhus. Misstanken om att statstjänstemän skulle kunna vara inblandade baseras på det faktum, att paret lyckats skaffa sig skenbart giltiga dokument. Med hjälp av dem kunde de också få en födelseattest för den nu fyraåriga Maria.

Der Spiegel skriver att paret med sammanlagt 14 barn har fått statliga understöd på 2 800 Euro – drygt 26 000 kr – i månaden.

Den grekiska veckotidningen Proto Thema uppger, att den 39-årige mannen varit inblandad i en serie rån. Han är tidigare straffad och i huset fann polisen ett skjutvapen, en ansiktsmask och stöldgods.

Maria var heller inte enda barnet i parets hus. Den grekiska polisen säger, att det fanns ytterligare två små flickor och en pojke i huset. Inte heller dessa tre barns identitet har kunnat klarläggas av polisen.

ANNONS

Parets advokat håller fast vid berättelsen, att Marias biologiska mamma frivilligt överlämnade henne i parets vård.

– Hennes biologiska mor – en utlänning – ville inte ha Maria och beslöt sig att göra sig av med henne, sa advokaten Marietta Palavra i den grekiska TV-kanalen Skai.

En talesperson för polisen uppgav, att man inte tror på de uppgifterna utan misstänker, att Maria kan vara ett offer för en stor internationell kedja av människohandlare.

Maria vårdas för närvarande av en välgörenhetsorganisation med namnet Barnaleende. Enligt en talesman för organisationen mår hon bra och visar inga tecken på att ha blivit fysiskt misshandlad eller utnyttjad.

– Hon leker med sina leksaker på sjukhuset.

Det är dock svårt att samtala med flickan, sa talesmannen vidare.

– Hon har hittills bara sagt några få ord. Hennes humör förbättras tydligt men hon befinner sig i en svår situation.

Hennes vårdare varnar också för överdriven optimism.

– Även om hon har vuxit upp under hårda villkor, är hon, som alla barn, känslomässigt bunden vid dem som stått henne nära. Men så vitt vi vet, har Maria hittills inte frågat efter det par som hon tror vara föräldrarna.

ANNONS