Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/46

Manchesterbombaren träffade Paristerrorister i Libyen

Attentatsmannen som dödade 22 personer på en popkonsert i Manchester ska under förra månaden ha träffat medlemmar ur en IS-gruppering med kopplingar till terrorattacken 2015, enligt färska underrättelseuppgifter. Samtidigt skriver brittiska medier att polisen har gripit ytterligare en man misstänkt för inblandning i terrordådet i Manchester.

Den utpekade attentatsmannen vid Manchesterattacken, 22-årige Salman Abedi , var nyss hemkommen från en resa till Libyen när han utförde bombdådet. Han ska ha uppehållit sig i landet i omkring tre veckor.

LÄS OCKSÅ: Salman Abedi pekas ut som mannen bakom dådet

Nu framkommer uppgifter om att han under den tiden ska ha träffat medlemmar från en cell inom Islamiska staten med kopplingar till terrordåden i Paris 2015. Detta enligt uppgifter från nuvarande och pensionerade underrättelsetjänstemän till den amerikanska tidningen New York Times.

LÄS OCKSÅ: De dog i attacken 

Innehållet i kommunikationen mellan Salman Abedi och terroristcellen är fortfarande okänd. En tes är att han kan ha styrts eller aktiverats av medlemmar ur Islamiska staten i Libyen. Källorna menar att det är oroväckande eftersom det visar att trots att IS-basen i Mellanöstern krymper så kan de fortfarande fjärrstyra attacker i Europa från åtminstone ett av sina fästen.

 

Kärnmedlemmar flyttar till Libyen

Abedi ska ha gjort besök i Tripoli samt i den libyska staden Sabratha. Där ska han ha träffat medlemmar ur Katibat al-Battar al-Libi, skriver New York Times. Det är en av kärncellerna inom terrororganisationen IS. Deras bas var tidigare i Syrien, men under senare tid har några av dess medlemmar flyttat till Libyen.

LÄS OCKSÅ: Attackerna i Paris

Ursprungligen uppges denna cell ha bestått av libyer som migrerat till Syrien för att delta i inbördeskriget. Enheten blev sedermera känd som en magnet för utländska krigare från exempelvis Frankrike och Belgien. Flera av dess adepter skickades sedan ut för att utföra attacker i andra länder. Några av den Islamiska statens mest förödande attacker i Europa, inklusive den samordnade attacken i Paris 2015, planerades av medlemmar i just denna undergruppering.

 

Ny misstänkt gripen i Manchester

Polisen i Manchester har arresterat en ung man som de misstänker är kopplad till terrordådet under Ariana Grandes konsert i Manchester. Det uppgav polisen i Manchester under förmiddagen.   

24-åringen är den 17:onde i ordningen att arresteras. Sex personer har släppts och 11 har förblivit i polisens förvar i väntan på förhör. Under gårdagskvällen spärrades delar av inre Manchetser av efter att polisen funnit en bil som var av intresse. Bilen är nu bortförd för för en mer detaljerad analys och bara timmarna efter arresterades 24-åringen. Bilen, en vit Nissan Micra, tros vara kopplad till den misstänka självmordsbombaren Salman Abedi.  

Terrorattentatet ägde rum på artisten Ariana Grandes konsert den 22 maj. 22 personer dödades och 120 skadades, varav de flesta var unga tjejer.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.