Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Demonstrationer mot Ortegas regering har pågått i flera månader. Bild från den gångna helgen.

Managua-bor: "Vi är rädda"

Hundratals personer har gripits i Nicaragua i tillslag mot oppositionella som kräver att landets president Daniel Ortega ska avgå, enligt människorättsorganisationer.

Ett lugn – samtidigt som människor är på helspänn. Så beskriver Monica Zalaquett, chef för den nicaraguanska organisationen Centrum för att förebygga våld (CEPREV), känslan just nu i det centralamerikanska landet. Nicaragua skakas av sammandrabbningar mellan regeringstrogna paramilitära grupper, polis och en ung opposition.

– Det är väldigt farligt att lämna sitt hem, speciellt efter klockan fem på eftermiddagen, säger Monica Zalaquett när TT når henne över telefon i Nicaraguas huvudstad, miljonstaden Managua.

Men även mitt på dagen kan man bli stoppad av polis och fråntagen sin mobiltelefon, berättar Monica Zalaquetts son, Ricardo Wheelock.

– De vill kontrollera om man är för eller emot regeringen. Om man inte lämnar över mobilen och sin kod så sätter de en i fängelse. Det gjorde de med en ung vän till mig, säger han.

Pistolskott på nätterna

Protesterna mot Nicaraguas president Daniel Ortega och hans allt mer auktoritära ledarskap blossade upp i april. Hundratals har redan dödats och ytterligare många hundra har gripits av regeringstrogna, i takt med att våldet trappats upp. Oppositionen kräver att presidentvalet, som enligt grundlagen ska hållas 2021, flyttas fram till 2019. Men under måndagen meddelade president Ortega att så inte blir fallet.

– Vi är rädda och oroliga för vår säkerhet, men måste fortsätta att kämpa mot våldet, säger Monica Zalaquett, som jobbar i de mest våldsutsatta delarna av Managua.

Ricardo Wheelock, som är producent för regeringskritiska artister, har flera vänner som dödats under de senaste månaderna. Bland annat en journalist som filmade protesterna.

– På nätterna hör vi pistolskott. Jag oroar mig för min fyraårige son. Även små barn har dödats, säger han.

700 fängslade

Människorättsorganisationen ANDPH har fått uppgifter om att runt 700 människor hålls fängslade, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Många av dem anklagas för brott i samband med demonstrationsmarscher eller för att ha hjälpt personer som uppviglar andra mot president Ortega. Oro väcks nu för att en ny lag ska användas för att åtala regeringskritiker. Lagen kan ge fängelsestraff på 15 till 20 år för brott som bedöms vara terrorism.

Samtidigt rapporterar regeringskritiska lokala medier om ett hemligt fängelse dit unga demonstranter och studenter förs för att torteras.

Trots det upptrappade våldet tror inte Managuabon Ricardo Wheelock att det blir inbördeskrig. Just nu är bara ena sidan beväpnad, och viljan hos oppositionen är inte att rusta sig, säger han.

– Vi har redan levt igenom flera inbördeskrig och de resulterade inte i någonting bra. Folk är trötta på vapen. Jag tror att Ortega kommer att avgå, men frågan är hur lång tid det tar och hur mycket skada de hinner göra innan dess, säger han.