Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Paul Manafort. Arkivbild.

Manafort inför rätta – elddop för utredning

En jury på tolv man, sex män och sex kvinnor, har utsetts för att ta ställning till Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manaforts fortsatta öde. Manafort anklagas på 18 punkter för bedrägerier, och riskerar att få sitta i fängelse livet ut.

Manafort öppnade över 30 bankkonton i tre länder utomlands för att ta emot och dölja inkomster från Ukraina, hävdade en av åklagarna när förhandlingarna inleddes i rätten i Alexandria, Virginia.

Åklagarna kommer att fokusera på hur Manafort använde pengar han tjänat på sitt uppdrag som konsult i Ukraina. Samtidigt hoppas de på att ny information om dennes kopplingar till Ryssland ska dyka upp under rättsprocessens gång och leda utredningen ända fram till president Donald Trump.

Stjärnvittne

Paul Manafort är först ut bland presidentens tidigare medhjälpare att ställas inför rätta i samband med Muellers Rysslandsutredning. Rättegången ses som ett test för specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning och om det går att få en före detta nära medarbetare till Trump fälld.

Manafort, 69, anklagas för att ha gömt undan merparten av de 60 miljoner dollar som han ska ha fått av den ukrainska regeringen samt ukrainska oligarker för att lobba för den proryske presidenten Viktor Janukovytj. Förutom bankbedrägeri anklagas han bland annat för skattebrott, penningtvätt och lagtrots.

Tre andra medhjälpare till Trump, bland dem Manaforts tidigare affärspartner Rick Gates, har redan erkänt och samarbetar med Muellers Rysslandsutredning. Gates kommer nu att vara ett av huvudvittnena mot Manafort och räknas som åklagarsidans starka kort.

Nekar till allt

Manafort har suttit häktad sedan förra månaden, då han anklagats för att ha påverkat vittnen. Han har förklarat sig oskyldig till samtliga anklagelser och vägrat att samarbeta med utredningen i utbyte mot ett kortare straff.

Fälls Manafort på samtliga punkter blir det totala straffvärdet 305 års fängelse.