Teckning från domstolens kungörande av Paul Manaforts straff.
Teckning från domstolens kungörande av Paul Manaforts straff.

Manafort får oväntat kort straff

Den amerikanske presidenten Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort döms till ett överraskande milt straff – knappt fyra års fängelse för ekonomisk brottslighet. Åklagare hade yrkat på mellan 19 och 24 års fängelse.

ANNONS
|

Domaren TS Ellis i domstolen utanför USA:s huvudstad Washington DC motiverade beslutet med att ett hårdare straff skulle skilja sig för mycket från hur andra, liknande fall hanterats.

- Vi kan inte radera historien och alla tidigare domar i liknande fall, sade Ellis, som konstaterade att han tittat på Manaforts hela liv i bedömningen.

- Han har varit en god vän och generös person. Men det kan inte dölja hans kriminella agerande, sade Ellis, men lade också till att Manaforts skattebrott var stöld från alla som betalar skatt.

ANNONS

Köpte bilar och dyra jackor

Manafort döms därför även att betala tillbaka 24 miljoner dollar (motsvarande omkring 220 miljoner kronor) som han anses ha tillskansat sig på illegal väg, samt 50000 dollar i böter.

Pengarna använde Manafort bland annat till lyxbostäder, bilar, antika mattor och exklusiva kläder – som en jacka i pytonormskinn värd 18500 dollar (drygt 170000 kronor).

Manafort fälldes i augusti i fjol på åtta åtalspunkter rörande ekonomisk brottslighet, bland dem bankbedrägerier och skattebrott.

Åtalet där straffet nu fastställts väcktes inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, om rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva. Domaren poängterade dock att Manafort i detta fall inte stod åtalad för något som har med rysk inblandning i valet att göra.

Rullade in i domstolen

Inför Ellis kungörande av straffet rullade 69-årige Manafort in i domstolen i en rullstol, iförd en grön fånguniform. Han medgav inför rätten att det var hans eget beteende som lett till domen, men ville samtidigt inte be om ursäkt. Han bad om nåd och medlidande.

- De senaste två åren har varit de svåraste i mitt och min familjs liv, sade Manafort till Ellis.

ANNONS

- Att säga att jag känner mig förödmjukad och skamsen skulle vara en stor underdrift.

Domaren uttryckte viss sympati för Manafort, men noterade i sin motivering av strafflängden att han var överraskad över den dömdes slutplädering.

- Jag är förvånad över att inte höra dig uttrycka någon form av ånger för ditt felaktiga beteende, sade Ellis.

Dubbla rättsfall

Manaforts försvarsadvokat Kevin Downing säger efter domen att hans klient tar ansvar för sitt beteende.

- Och viktigast av allt – vad vi såg i dag är vad vi har sagt från dag ett. Det finns absolut inga bevis för att Paul Manafort var involverad i någon samverkan med någon statstjänsteman från Ryssland.

ANNONS

Parallellt driver Mueller ytterligare en rättsprocess mot Manafort som bland annat rör konspiration mot staten, vittnespåverkan och underlåtande att registrera sig som utländsk agent.

I det fallet gick Manafort i höstas med på att erkänna vissa brott och samarbeta med utredarna och FBI mot strafflindring. Samarbetet avbröts dock i november, då utredarna kunde påvisa att Manafort ljugit. Lögnerna gällde bland annat kontakter med Manaforts forne affärspartner Konstantin Kilimnik, som misstänks ha kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Dom i det fallet väntas senare i mars.

Benådas av Trump?

När det gäller det aktuella målet rekommenderade åklagarna en strafflängd på mellan 19 och 24 år. Manaforts advokater motsatte sig häftigt detta, med hänvisning till att 69-åringen är en förstagångsförbrytare som är "verkligt ångerfull" och vars hälsa dessutom vacklar efter att ha suttit inlåst i nio månader. Han ska lida av gikt och en rad andra åkommor, rapporterar public service-kanalen NPR.

Ett antal bedömare drar slutsatsen att Manafort ljugit för utredarna för att skydda president Trump och att han hoppas på att så småningom bli benådad. Trump har i samband med rättegången uttryckt sig välvilligt om Manafort och beskrivit honom som "en god man". Däremot har presidenten upprepade gånger attackerat Rysslandsutredningen och kallat den för en "häxjakt".

ANNONS
TT

Bakgrund: Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen och juristen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen. Det hela har kommit att kallas Rysslandsutredningen.

Misstankarna om samröre mellan Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde 2017. Detta bland annat eftersom Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet.

Donald Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

Rysslandsutredningen är nästan färdigställd, enligt uppgifter i amerikanska medier. När den är helt klar kommer Robert Mueller att lämna över den till justitieminister William Barr – som tillsattes av Trump och som tidigare kritiserat utredningen – som avgör hur mycket av den som ska offentliggöras.

Källa: The Wall Street Journal med flera

Fakta: Paul Manafort

Paul Manafort är en veteran i republikanska kretsar i Washington DC och har bland annat jobbat med de forna presidenterna Ronald Reagan och GeorgeHW Bushs kampanjer. Han var Donald Trumps kampanjchef mellan maj och augusti 2016 men tvingades avgå sedan hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit känt.

Det var sannolikt ett av många lukrativa uppdrag. Manafort är även omskriven för sin extravaganta livsstil, bland annat sin jacka i svart strutsläder, en annan i ormskinn och en rosa kritstrecksrandig kostym – kläder värda flera hundra tusen kronor. Genom åren har han lagt enorma summor på bland annat lyxiga klockor, hus och trädgårdsdesign.

ANNONS