Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Teckning från domstolens kungörande av Paul Manaforts straff.

Manafort får 47 månaders fängelse

Efter många år i den politiska hetluften, kantade av en överdådig livsstil, döms president Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort till ett oväntat kort fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. 47 månader, mindre än fyra år, blev domen. Åklagare hade rekommenderat mellan 19 och 24 års fängelse.

Det oväntat korta straffet meddelades från domstolen utanför USA:s huvudstad Washington DC. Domaren T S Ellis motiverade med att ett hårdare straff skulle sätta en oönskad divergens mot andra, liknande fall.

- Vi kan inte radera historien och alla tidigare domar i liknande fall, sade Ellis, som konstaterade att han ville se på Manaforts hela liv när han bedömde strafflängden.

- Han har varit en god vän och generös person. Men det kan inte dölja hans kriminella agerande, sade Ellis, men lade också till att Manaforts skattebrott var stöld från alla som betalar skatt.

Manafort döms därför även att återbetala 24 miljoner dollar som han anses tillskansat sig på illegal väg, samt 50 000 dollar i böter.

Donald Trumps förre kampanjchef fälldes i augusti i fjol på åtta åtalspunkter rörande ekonomisk brottslighet, bland dem bankbedrägerier och skattebrott. Den tid han suttit häktad, sedan juni i fjol, ska dras bort från domen på 47 månader.

Rullade in i domstolen

Inför Ellis kungörande av straffet rullade 69-årige Manafort in i domstolen i en rullstol, iförd en grön fånguniform med orden "Alexandria Inmate" ("Fånge i Alexandria") på ryggen. Han medgav inför rätten att det var hans eget beteende som lett till domen, men han ville samtidigt inte be om ursäkt för sina handlingar. Han bad dock om att domstolen skulle visa nåd och medlidande, vilket alltså också skedde.

- De senaste två åren har varit de svåraste i mitt och min familjs liv, sade Manafort till Ellis.

- Att säga att jag känner mig förödmjukad och skamsen skulle vara en stor underdrift.

Ellis uttryckte viss sympati för Manafort, men noterade i sin motivering av strafflängden att han var överraskad över den dömdes slutplädering.

- Jag är förvånad över att inte höra dig uttrycka någon form av ånger för ditt felaktiga beteende, sade han.

Dubbla rättsfall

Åtalet där straffet nu fastställts har väckts inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, om rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva. Domaren T S Ellis poängterade dock att Manafort i detta fall inte stod åtalad för något som har med rysk inblandning i valet att göra.

Parallellt driver Mueller och hans medarbetare ytterligare en rättsprocess mot Manafort som bland annat rör konspiration mot staten, vittnespåverkan och underlåtande att registrera sig som utländsk agent.

I det fallet gick Manafort i höstas med på att erkänna vissa brott och samarbeta med utredarna och FBI mot strafflindring. Samarbetet avbröts dock i november, då utredarna kunde påvisa att Manafort ljugit. Lögnerna gällde bland annat kontakter med Manaforts forne affärspartner Konstantin Kilimnik, som misstänks ha kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Dom i det fallet väntas senare i mars.

Benådas av Trump?

När det gäller det aktuella målet rekommenderade åklagarna en strafflängd på mellan 19 och 24 år. Manaforts advokater motsatte sig häftigt detta, med hänvisning till att 69-åringen är en förstagångsförbrytare som är "verkligt ångerfull" och vars hälsa dessutom vacklar efter att ha suttit inlåst i nio månader. Han ska lida av gikt och en rad andra åkommor, rapporterar public service-kanalen NPR.

Ett antal bedömare drar slutsatsen att Manafort ljugit för utredarna för att skydda president Trump och att han hoppas på att så småningom bli benådad. Trump har i samband med rättegången uttryckt sig välvilligt om Manafort och beskrivit honom som "en god man". Däremot har presidenten upprepade gånger attackerat Rysslandsutredningen och kallat den för en "häxjakt".