Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Manafort åtalad på tolv punkter i rysshärva

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har överlämnat sig frivilligt till rättsväsendet och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA. Åtalet är det första i utredningen om rysk inblandning i fjolårets amerikanska presidentval – men enligt Trump rör det gamla händelser.

Under måndagseftermiddagen kommenterade Donald Trump åtalet mot hans tidigare kampanjchef Paul Manafort. Presidenten skriver på Twitter att anklagelserna mot Manafort rör saker som hände "åratal" innan denne blev en del av Trumpkampanjen. Vidare förnekar Trump några oriktiga kontakter med ryska företrädare.

"Ursäkta, men det här är flera år sedan, innan Manafort var en del av min kampanj. Varför är inte skurkaktiga Hillary och Demokraterna i fokus?” skriver Donald Trump på Twitter.
 

Manafort och hans advokat gick in på FBI:s lokalkontor i Washington DC strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Kort därefter framgick det att åtalet mot honom omfattar tolv punkter, bland annat konspiration mot USA, pengatvätt, falska uttalanden samt underlåtelse att rapportera finansiella åtagande i utlandet. Han ska även ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det hemliga åtalet mot Manafort ska ha registrerats redan i fredags, enligt nyhetskanalen CNN.

LÄS MER: Första ryss-åtalet närmar sig i USA

Även Manaforts samarbetspartner Rick Gates har åtalats och har ombetts att överlämna sig. Hans namn finns på dokument rörande bolag som Manafort startat på Cypern för att kunna ta emot betalningar från politiker och affärsmän i Östeuropa, skriver tidningen The New York Times.

Trumprådgivare ljög för FBI

Under måndagseftermiddagen kom även uppgifter om att Donald Trumps före detta rådgivare i utrikesfrågor, George Papadopolous har erkänt att han har ljugit för FBI. Han ska ha ljugit när han frågades ut om Donald Trump och hans kampanjstabs kopplingar yill Ryssland, skriver CNN. 

Papadopolous har haft kontakt med en rysk professor med nära kopplingar till den ryska regeringen. När FBI föröhörde Papadopolous om professorn ska han ha uppgett att professorn var en "obetydlig" person. Men efter det har han erkänt att han visste om att professorn hade nära band till Kreml. Enligt CNN ska Papadopolous ha ljugit om ”tajmingen, omfattningen och karaktären av hans relation och interaktion med specifika utländska individer som han insett hade nära band med framstående ryska regeringstjänstemän. 

Washington DC har det senaste dygnet bubblat av spänd väntan och rykten, efter uppgifterna om att en åtalsjury godkänt de första formella anklagelserna i den särskilda utredning som leds av den tidigare FBI-chefen Robert Mueller. Att åtalet rör just Paul Manafort är inte helt oväntat. I somras gjorde FBI en räd i hans hem och varnade honom för att ett möjligt åtal var på gång.

Fick sparken

Republikanen Manafort, som i flera år arbetat som politisk strateg, började jobba med Trumps presidentkampanj i mars 2016. Han befordrades snart till chefsstrateg och kampanjordförande, vilket gav honom kontroll över det dagliga arbetet. Men när det framkom att Manafort tagit emot olagliga betalningar på 12 miljoner dollar, motsvarande cirka 100 miljoner kronor, från den proryske tidigare presidenten i Ukraina Viktor Janukovytj, fick han sparken av Trump. Det skedde i augusti i fjol.

Lägg därtill att tidningen The Washington Post nyligen avslöjade att Manafort ska ha erbjudit information om presidentvalskampanjen till en rysk miljardär med kopplingar till Kreml. Det ska ha skett mindre än två veckor innan Trump utsågs till Republikanernas presidentkandidat, vilket skedde i juli i fjol.
 

 

I maskopi?

President Donald Trump har under helgen gått på defensiven. Via Twitter har han åter förnekat samverkan med Ryssland, kallat utredningen "häxjakt" och ifrågasatt varför åtalen kommer just nu – samtidigt som Republikanerna försöker få en omfattande skattereform genom kongressen. Han pekar också, igen, på sin forna motståndare Hillary Clinton som Trump anser bör utredas av Mueller.

Muellers uppdrag som så kallad särskild åklagare ger honom befogenhet att inte bara utreda fall rörande misstänkt rysk inblandning utan även alla andra brott som hans utredare stöter på i sitt omfattande arbete. Underrättelsetjänster i USA har tidigare slagit fast att ryska hackare påverkade 2016 års valrörelse. Den stora frågan är om president Trump eller någon av hans medarbetare agerade i maskopi med den eller dem som utförde angreppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.