Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Franska presidenten Emmanuel Macron fortsatte att träffa och prata med befolkningen efter örfilen i tisdags.
Franska presidenten Emmanuel Macron fortsatte att träffa och prata med befolkningen efter örfilen i tisdags. Bild: Philippe Desmazes/AP/TT

Man som örfilade Macron döms till fängelse

Den 28-årige man som örfilade Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i veckan har dömts till 18 månaders fängelse, varav 14 villkorliga.

Åklagaren, som yrkade på just den strafflängden, kallade händelsen för "fullkomligt oacceptabel" och "en medveten våldshandling".

Strax efter incidenten sade Macron att det var "ultravåldsamma individer" som inte borde få ta mer utrymme i det offentliga samtalet. Till tv-kanalen BFMTV säger han nu att det var en "dum, våldsam handling" som till viss del går att skylla på sociala medier.

– Du vänjer dig vid hatet på sociala medier, som blir normaliserat. När du sedan hamnar framför personen tänker du samma saker. Det är oacceptabelt.

28-åringen örfilade Macron när presidenten gått fram för att hälsa på en skara människor i Tain-l'Hermitage, en liten stad i sydvästra Frankrike. Sedan dess har han suttit frihetsberövad.

Mannen har visat böjelser för extremhögern och på hans sociala medier framträder ett intresse för medeltida fransk historia, men motivet bakom örfilen är fortfarande oklara.