Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Man skottskadad i Trumpprotest

För tredje kvällen i rad demonstrerar människor i USA mot Donald Trump och hans seger i presidentvalet. En person har skjutits på Morrison Bridge i Portland, där protesterna mot Donald Trump äger rum, skriver polisen i Portland.

När mörkret föll under fredagen samlades tusentals människor på gatorna i Miami, Atlanta, Philadelphia, New York, San Francisco och Portland, Oregon, för att höja sina röster mot Trump.

I Portland, där protesterna blev våldsamma under fredagen, kommer nu rapporter om att en person har skjutits. Polisen beodrade alla att lämna området. Eventuella vittnen ombeds att stanna kvar på anvisad plats för lämna vittnesmål. 

Läs också: Trump om protesterna: Hyllar deras engagemang

Enligt preliminära uppgifter till polisen ska den misstänkte ha färdats i en bil när denne kom i konflikt med en demonstrant. Den misstänkte steg ur bilen och avfyrade flera skott mot mannen. 

Polisen söker nu en misstänkta som uppges ha flytt från platsen. 

Demonstrationen har bevakats noga av polisen som flera gånger rapporterade om att föremål har kastats mot poliserna på plats. Vid ett tillfälle kastades brinnande föremål mot polisen. Det har även kommit vittnesmål om skadegörelse mot affärslokaler och fordon. 

Polisen var snabbt på plats och kunde hjälpa den skadade mannen. Han ska inte ha fått livshotande skador.

I centrala Miami, Florida, samlades flera tusen aktivister i en demonstation mot Trumps budskap om att deportera papperslösa. Senare blockerade några hundra av dem en stor motorväg.

I New York samlades människor åter utanför fastighetsmagnatens Trump Tower. På Washington Square på nedre Manhattan samlades omkring 1 200 personer, många av dem familjer med barn. Några av dem bar enorma röda ballonger och plakat med hjärtan och orden "fred och kärlek".

- Vi är här för att visa stöd för de människor Trump har kränkt, för att visa våra barn att vi alla har en röst, och för att stå upp för människors rättigheter, säger 41-åriga Kim Bayer.

Läs också: Trump övertalas av president Obama

- Vi är rädda att Trumps administration blir en katastrof för mänskliga rättigheter. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Vi behöver vara här, och vi måste vara högljudda.

Även under lördagen planeras en stor demonstration på samma plats, och på flera andra håll runt om i USA.

Efter Trumps chockseger över demokraternas Hillary Clinton i presidentvalet i tisdags har tusentals människor protesterat i städer runt omkring i USA. De flesta demonstrationer har gått lugnt till, men i Portland greps 26 personer efter upplopp i torsdags kväll.

Landet är djupt splittrat. 59,5 miljoner människor röstade på Trump i valet, 200 000 färre än de 59,7 miljoner som röstade för hans motståndare, demokraten Hillary Clinton.

Men republikanen fick sina röster i "rätt" delstater, vilket ger honom fler elektorer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.