Man skjuten till döds utanför rådhuset i Oslo

En 39-årig man blev under måndagen skjuten till döds i en bil utanför rådhuset i Oslo. Den person som nu misstänks för mordet ringde själv och larmade polisen till platsen. Mannen ska ha erkänt skjutningen, uppger VG. Den mördade mannen och den misstänkta gärningsmannen har tidigare blivit dömda för inbrott och grova stölder tillsammans.

ANNONS
|

Det var under måndagseftermiddagen som polisen larmades till en adress utanför rådhuset i Oslo, som är sätet för stadens centrala administration och politiska ledning. Larmet handlade om en skjutning och några minuter senare blev en man i 40-årsåldern gripen.

Senare under kvällen bekräftades att den skjutne mannen avlidit efter skjutningen.

– Det finns flera vittnen som har bevittnat händelsen, och för dem har detta såklart varit en traumatisk händelse. Det finns också en viss uppföljning av dem så att de kan lugna nerverna, säger polisens insatsledare Erling Olstad, till VG.

Har fått video på skjutningen

Tidningen rapporterar under tisdagen att förhör med den misstänkte hållits under dagen, samt att mannen erkänner skjutningen. Däremot hävdar han att det rör sig om självförsvar.

ANNONS

– Den anklagade har nu erkänt de faktiska omständigheterna, att det var han som sköt den avlidne, men han förklarar att han agerade i självförsvar, säger åklagare Rita Parnas.

Efter skjutningen har polisen tagit del av bilder och filmer från allmänheten från själva händelsen.

– Vi har video som visar på centrala delar av händelsen, säger Lien Metlid, chef för den gemensamma enheten för underrättelse och utredning i Oslos polisdistrikt, till VG.

Begått brott tillsammans

Mannen som dog i skjutningen och mannen som är misstänkt för densamma har sedan tidigare en långvarig koppling till varandra, bekräftar polisen. Enligt VG har de två männen 2018 blivit dömda för grova stölder som de ska ha begått tillsammans.

Bland annat ska den mördade mannen ha suttit av ett två och ett halvårs långt fängelsestraff för 19 grova stölder, enligt tidningen. Exempelvis ska de ha gjort ett inbrott i en kashmirbutik.

– De har känt varandra länge, men vi vet ännu inte exakt vad som har orsakat händelsen, säger Lien Metlid om männens relation till varandra, till VG.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS