Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
168 personer dog och hundratals skadades vid attacken i Oklahoma City år 1995. Bilden visar norra sidan av den federala byggnaden som sprängdes. Arkivbild.

Man planerade att spränga Oklahoma-bank

En 23-årig man från Oklahoma har gripits efter att ha försökt spränga en skåpbil lastad med sprängämnen, uppger FBI. Han var inspirerad av attacken mot en federal byggnad i Oklahoma City år 1995, vilket var det dödligaste dådet i USA fram till 11 september-attacken.

En FBI-agent som arbetade under täckmantel utgav sig för att kunna hjälpa 23-åringen att skaffa materialet han behövde. Till agenten sa mannen att han hoppades att han skulle skada regeringen och starta en revolution. Han har kopplingar till en nationalistisk, regeringsfientlig grupp som protesterar mot bland annat vapenregleringar.

Strax efter midnatt i lördags körde 23-åringen vad han trodde var en stulen skåpbil till banken i Oklahoma City och ringde ett nummer som han trodde skulle utlösa bomben. Någon timme senare greps han av FBI:s antiterrorgrupp.

Han kommer att åtalas för att ha försökt använda sprängmedel för att förstöra en mellanstatlig byggnad och om han döms riskerar han mellan fem och 20 år i fängelse.