Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Man och kvinna gripna för Parisdåd

Ytterligare två personer misstänks för kopplingar till terrordåden i Paris och Bryssel 2015 och 2016. Mannen och kvinnan – som ska ha ordnat falska handlingar till en självmordsbombare – greps i går i en razzia i Brysselområdet Laeken.

Efter gripandet sitter mannen fortsatt frihetsberövad, misstänkt för delaktighet i terrorism samt att ha tillverkat och använt sig av falska dokument.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kvinnan är släppt men fortfarande misstänkt, också hon för att ha tillverkat och använt sig av falska dokument.

De två ska enligt ett pressmeddelande från åklagarna ha försett Khalid El Bakraoui med falska handlingar under förberedelserna av Parisattackerna. El Bakraoui var en av de tre självmordsbombare som sedan deltog i terrorattacken i Bryssel i mars förra året.

Samma cell

Totalt har ett 20-tal personer hittills delgivits misstanke om inblandning i Parisdåden hösten 2015 och enligt utredare har attackerna i Paris och Bryssel utförts av samma terrorcell, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Khalid El Bakraoui och hans bror sprängde sig själva på Bryssels flygplats Zaventem. Drygt en timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter. Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistgruppen IS har tagit på sig.

130 dödades

Fyra månader tidigare, fredagen den 13 november 2015, slog beväpnade terrorister med kopplingar till IS till mot sex olika platser i en koordinerad attack i Paris. Sammanlagt 130 personer dödades av terroristerna, varav 89 personer i konsertlokalen Bataclan, 19 vid restaurangen La Belle Équipe, 15 på restaurangen Le Petit Cambodge och närliggande baren Le Carillon, fem på pizzerian Casa Nostra, och en vid sportarenan Stade de France. Sju av gärningsmännen dödades också. Omkring 350 personer skadades i Paris.

Salah Abdeslam har beskrivits som logistikern i attacken och uppfattningen har varit att han är den ende gärningsmannen som överlevde dåden. Abdeslam greps i en antiterrorräd i Bryssel den 18 mars förra året och sitter nu häktad i Frankrike i väntan på rättegång.

Svenskkoppling

Båda händelserna har kopplingar till Sverige. Mohamed Belkaid, tidigare bosatt i Sverige, dödades i en polisräd några dagar före Abdeslams gripande förra året i Bryssel. Han var då efterspanad för delaktighet i terrordåden i Paris. Den 35-årige algeriern tycks ha haft en samordnande roll i attacken. Svenske medborgaren Osama Krayem sitter häktad för delaktighet i Brysseldådet och inväntar rättegång.