Man gripen för mord på svenskar

ANNONS
|

I lördags överfölls ett brittiskt par, en 59-årig kvinna och hennes 65-årige make, i sin villa på den karibiska ön Tobago. De attackerades med machete men överlevde attacken, dock med mycket allvarliga skador. Mannen ligger i koma och kvinnan opererades under veckan för att återställa ansiktet.

Nu har en man gripits som misstänkt, och han tros också vara en av dem som ligger bakom en lång rad hatbrott på den karibiska paradisön.

Det brittiska paret bodde bara någon mil ifrån platsen där ett svenskt pensionärspar, 73 och 62 år gamla, dödades förra hösten i en liknande attack. Även då anföll en man med machete parets villa. Kvinnans huvud hittades avlägsnat från kroppen och mannen avled på sjukhus kort efter händelsen.

ANNONS

Först misstänkte polisen ett rånmord, men eftersom ingenting saknades i huset kunde man konstatera att det rörde sig om ett rent hatbrott.

- De båda attackerna liknar varandra. Våldet var helt oprovocerat och förövaren använde tillhyggen, uppger en poliskälla för tidningen Trinidad & Tobagos Newsday.

Efter mordet på svenskarna greps två misstänkta, men det saknades bevisning. Den nu misstänkte mannen kommer att åtalas på måndag. Det är oklart om det finns fler misstänka som ska åtalas. Mannen tillhör ett gäng som polisen tror ligger bakom flera mycket grova våldsbrott på ön, samtliga riktade mot utlänningar.

- De hemska morden i Tobago begås av samma personer. Vi vet vilka de är, men vi har inga bevis som binder personerna vid brotten, uppger polisen till tidningen.

Den brittiska kvinnan som attackerades förra helgen har uppgett i förhör att gärningsmannen talade till henne med lugn röst, och bad henne lägga på luren när hon försökte ringa polisen. Sedan gick han till attack. Kvinnan har minnesluckor och är osäker på om det var en eller flera gärningsmän.

ANNONS

Hittills i år har åtta människor rapporterats mördade på Tobago, jämfört med fyra förra året. Ön uppges trots det vara den säkraste av öarna i nationen Trinidad och Tobago, enligt Sky News. På den större grannön Trinidad har 321 mord rapporterats.

I en rapport om mänskliga rättigheter på de båda öarna skriver svenska utrikesdepartementet att över 1000 personer dödats av kriminella ligor de senaste åren. De skriver också att rättsväsendet är påfallande ineffektivt och att befolkningens stöd för dödsstraff har ökat i takt med den tilltagande våldsbrottsligheten.

ANNONS