Mali: De är som ett kriminellt gäng

ANNONS
|
-För mig är de som ett kriminellt gäng, för de uppträdde inte enligt Guds vilja, säger Tandina till TT i den mytomspunna staden.

Timbuktu hamnade 2011-12, under inbördeskriget i norra Mali, under kontroll av islamistgrupperna Ansar al-Din och al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). I ett Mali som var känt för en mjukare form av islam och för stor tolerans mellan religiösa grupper införde islamisterna sharialagar i området.

Bocar Tandina bär helt vit klädsel. Han står i Djinguereber-moskén, Timbuktus största, som är från 1300-talet. Den bedövande värmen dallrar på över 40 grader och tränger in i salarna.

Här har Tandina haft hedersuppdraget vaktmästare sedan 2006. 47-åringen är mycket vänlig. De av FN-tolken förmedlade orden om moskéns historia bärs fram av ett stolt men mjukt tonfall.

ANNONS
Brände och stal

Han skrattar ofta och gärna, men inte när han berättar om när islamisterna första gången dök upp.

-De kom in med vapen, trängde sig upp nära imamen när han predikade och gjorde honom panikslagen. De gick omkring med skor i moskén och skrämde de bedjande.

En närliggande byggnad är ett bibliotek med gamla religiöst och historiskt värdefulla manuskript. Många hade redan gömts undan men vissa fanns kvar, och islamisterna hotade Tandina till att ta fram dem, berättar han.

-De brände vissa och stal en del andra.

Han själv och många andra blev också av med smycken med utformning och texter som islamisterna förbjöd.

"Såg på och grät"

Tandinas egen syn på vad islam är för något skiljer sig tydligt från islamisternas. De förbjöd män att gå på gatorna med kvinnor, och att sitta utanför sina hus tillsammans med sina hustrur.

-De band kvinnornas händer och slog dem, säger Tandina sorgset.
-De vill att folk ska leva på ett sätt som jag inte håller med om.

Någon kilometer bort visar han en begravningsplats. Här fanns en handfull små gravbyggnader över personer som ansetts ha stått särskilt nära Gud - men islamisterna förstörde dem.

-De sade att det är fel att be vid en byggnad över en kropp, och att du ska tala direkt med Gud. Alla i Timbuktu såg på och grät, men ingen kunde göra någonting.
Högg av händer

Han tar oss med till en närliggande öppen plats i ökensanden. Där högg islamisterna händerna av en 25-åring som stulit mjöl och sköt ihjäl en av sina egna som dödat en civilist, säger Tandina.

Nu finns en internationell fredsbevarande FN-styrka på drygt 11 000 personer i Mali, däribland cirka 250 svenskar i Timbuktu. Tandina lovprisar FN-personalen som han säger har fört med sig skydd, pengar och arbetstillfällen.

Han är en mångsidig man, Bocar Tandina. Han kallar sig också musiker, sångare och kompositör. Därför slår humöret åter över i sorgsenhet när han talar om islamisternas behandling av hans gitarr.

ANNONS
-De slet av alla strängar och slog gitarren i bitar. Det var en väldigt svår stund. Jag förlorade möjligheten att undervisa mina elever.

Timbuktu är en 1 000-årig stad i Mali, som från 1500-talet och framåt via upptäcktsresandes berättelser om dess rikedomar blev en sinnebild för ett otillgängligt exotiskt paradis.

Sedan 1980-talet är Timbuktu med på FN:s världsarvslista. Ett par av orsakerna är de båda 1300-talsbyggnaderna Djinguereber-moskén och Sankoré-mosken i staden.

De är byggda i en särpräglad lerarkitektur, som blandar traditioner från Afrika, den islamiska världen och från Främre orienten.

Stilen brukar kallas sudanesisk, och byggmaterialen är soltorkat tegel, sten och lera som har armerats med utstickande trädstammar.

Moskéerna har en öppen muromgärdad gård, täckta böneutrymmen och breda, fyrsidiga minareter.

Källa: Nationalencyklopedin.

En misstänkt förövare vid förstörelsen av kulturellt och religiöst skyddsvärda platser och föremål i Timbuktu finns nu vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Mannen framträdde vid en förberedande ICC-förhandling i torsdags och sade sig då vara tuareg och i 40-årsåldern. Han misstänks ha varit en av de lokala ledarna för islamistgruppen Ansar al-Din.

Enligt organisationen Internationella federationen för mänskliga rättigheter (Fidh) kan mannen också hållas ansvarig för brott mot civilbefolkningen under ockupationen: däribland våldtäkt, sexuellt slaveri och tvångsäktenskap.

Han överlämnades till ICC för ungefär en vecka sedan av Malis grannland Niger. I januari ska ICC avgöra om det blir en rättegång mot honom.

Tuareg-rebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper - bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-Din - startade ett uppror i norra Mali 2011-2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper.

Franska och afrikanska styrkor återtog 2013 de viktigaste städerna i norra Mali. Ännu finns en fransk styrka som bekämpar islamistgrupper i Mali och andra länder i området.

I Mali finns nu också den fredsbevarande FN-styrkan Minusma, med bland annat svensk trupp.

ANNONS