Maldivernas president har utlyst undantagstillstånd i två veckor.
Maldivernas president har utlyst undantagstillstånd i två veckor.

Maldivernas HD byter fot efter gripanden

Högsta domstolen (HD) på Maldiverna upphäver sin egen order om att nio fängslade politiker ska släppas fria. Det sker sedan landets auktoritäre president Abdulla Yamin infört undanstagstillstånd och låtit gripa två HD-domare.

ANNONS
|

Yamin hävdar att domarna konspirerat mot honom.

- Jag var tvungen att utlysa ett nationellt nödläge eftersom det inte fanns något annat sätt att kunna utreda dessa domare, säger presidenten i ett tv-sänt tal till nationen, enligt AFP.

Han syftar på Högsta domstolens chefsdomare Abdulla Said och domaren Ali Hamid. De båda greps i gryningen då säkerhetsstyrkor stormade och tog kontroll över domstolsbyggnaden, kort efter att presidenten utlyst ett 15 dagar långt undantagstillstånd.

ANNONS

Chefsdomaren planerade att olagligen ställa presidenten inför rätta, och sparka landets justitiekansler, hävdar Yamin.

Överraskande beslut

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttrycker i ett uttalande särskild oro för stormande av Högsta domstolen och undantagstillståndet, och uppmanar regeringen att så snart som möjligt häva det senare och att respektera författningen och rättsväsendet.

Under måndagen greps även presidentens 80-årige halvbror Maumun Abdul Gayum i sitt hem i huvudstaden Malé. Gayum – som själv styrde landet med järnhand under 30 år fram till det första demokratiska valet 2008 – har hamnat i onåd hos regeringen efter att han sällat sig till oppositionen.

Sedan Yamin kom till makten har hans politiska motståndare fått det allt svårare att verka i landet, och en rad oppositionsföreträdare har fängslats. Men i ett överraskande beslut i förra veckan underkände Högsta domstolen domarna mot nio av dem och beordrade att de ska frikännas.

Nu meddelar HD att den tidigare ordern om att släppa nio högprofilerade politiker upphävs "mot bakgrund av oro som presidenten framfört", rapporterar AFP.

HD slog i förra veckan också fast att tolv politiker som förlorat sina parlamentsplatser efter att ha lämnat Yamins parti ska återinsättas. Det skulle ge oppositionen majoritet – och därmed möjlighet att inleda ett riksrättsförfarande mot presidenten.

ANNONS

Ber om intervention

Yamin har vägrat lyda domstolen och svarade först genom att stänga parlamentet innan han gick vidare med undantagstillstånd.

En av de oppositionspolitiker som HD tidigare friat är önationens förste demokratiskt valda president Mohamed Nashid, som befinner sig i exil. Han uppmanar Indien att ingripa för att se till så att de fängslade politikerna och domarna släpps. "President Yamin har olagligen utlyst undantagstillstånd och kört över staten. Vi måste få bort honom från makten", säger han i ett uttalande.

Maldivernas ekonomi vilar till stor del på inkomsterna från turistindustrin, som under den här tiden på året har sin högsäsong. Flera länder har varnat sina medborgare för att resa till landet.

Svenska UD uppmanar resenärer till Malé att noga följa läget och undvika demonstrationer och folksamlingar.

TT

Fakta: Bräcklig demokrati

Maldiverna blev självständigt från Storbritannien 1965, och tre år senare blev nationen en republik. Det fria landets förste president Amir Ibrahim Nasir styrde fram till 1978, då den tidigare kommunikationsministern Maumun Abdul Gayum tog över och ledde Maldiverna med järnhand under 30 år.

Efter en lång debatt och återkommande protester från oppositionen trädde slutligen en ny demokratisk författning i kraft 2008. Det banade väg för demokratiska presidentval samma år vilka vanns av demokratiaktivisten Moahmed Nashid.

Gayums parti vann dock parlamentsvalet 2009 och kunde bromsa regeringens reformprogram. Stigande spänningar ledde till att Nashid 2012 lät gripa chefen för landets brottmålsdomstol som han anklagade för att hindra korruptionsutredningar mot politiker i Gayums parti.

Efter avsättandet hamnade Nashid under stark press och valde i februari 2012 att avgå.

2013 tog Abdulla Yamin, halvbror till Gayum, över makten efter en ifrågasatt valprocess. Nashid dömdes senare till 13 års fängelse för beslutet att avsätta chefsdomaren.

Yamins styre har präglats av hårdföra metoder mot oppositionen och han har anklagats för att montera ner de demokratiska framsteg landet gjort.

Källa: Landguiden

ANNONS