Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malaysias oppositionsledare Mahathir Mohamad under en presskonferens i Putrajaya i fredags.

Malaysias opposition trängd inför valet

Hot om åtal, vandalisering av valaffischer och snedvriden rapportering. Oppositionsledaren i Malaysia, Mahathir Mohamad, möter många utmaningar inför det stundande valet.

- Jag har aldrig upplevt ett val som detta. Det har inte ens börjat, men försöken att fuska har redan satt i gång, sade Mahathir Mohamad vid ett valmöte tidigare i veckan.

Affischer med bilder på Mohamad har plockats ner i delstaten Johor, enligt de senaste anklagelserna om oegentligheter inför valet den 9 maj. Valkommissionen försvarar dock tilltaget och menar att affischerna har brutit mot nya regler för användandet av bilder i kampanjmaterial.

92-åriga Mahathir Mohamad var premiärminister i Malaysia mellan 1981 och 2003 och ledde tidigare den sittande premiärministerns parti.

"Mycket rädd"

Oppositionsledaren klagar också över att valkretsarnas gränser ritats om, vilket han anser gynnar regeringen. Han är också kritisk mot att oppositionen syns långt mindre än regeringsföreträdare i statliga medier.

Häromdagen meddelade dessutom polis att Mahathir Mohamad utreds misstänkt för att ha spridit "falska nyheter", sedan han påstått att hans flygplan utsatts för sabotage. Den nya omstridda lagen mot spridning av falska nyheter infördes för bara några veckor sedan och ses av oppositionen som ett verktyg för att tysta regeringskritiker.

- Man märker att Najib denna gång är mycket rädd, han är rädd till och med för en bild, säger Mahathir Mohamad, med syfte på den sittande premiärministern Najib Razak.

Två toppföreträdare har också sparkats ut från Razaks parti efter att de visat sitt öppna stöd för Mahathir Mohamad. Bägge har varit ministrar i tidigare, Mohamad-ledda regeringar.

"Samma visa"

Den regerande koalitionen Nationella fronten – som har haft makten i Malaysia sedan landet blev självständigt 1957 – avfärdar alla anklagelser. De beskrivs som del av en metod från oppositionen för att vinna sympatier och svärta ned valkommissionens rykte.

- Varje val hör vi samma klagomål, säger kommunikationsminister Salleh Said Keruak.

Najib Razak och Mahathir Mohamad var en gång i tiden nära allierade. Men den senare valde att gå i opposition i samband med att en stor korruptionshärva kring den malaysiska investeringsfonden 1MDB, där premiärministern anklagas för delaktighet, uppdagats.

Trots att stödet för oppositionen ser ut att växa inför valet på onsdag har den endast en 15-procentig chans att vinna, enligt en rapport från konsultföretaget Eurasia Group.