Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Najib Razak anländer till den malaysiska antikorruptionsmyndigheten.

Malaysias förre premiärminister i förhör

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak har infunnit sig för förhör hos landets anitkorruptionskommission. Najib Razak ska förklara en överföring på över tio miljoner dollar som gjorts till hans konto.

Summan är bara en bråkdel av de miljarder dollar som misstänks ha förskingrats från den statliga investeringsfonden 1MDB.

Najib har envist förnekat oegentligheter i 1MDB-affären som avslöjades 2015, men avskedade samtidigt en åklagare och flera antikorruptionsutredare för att stoppa utredningarna.

Shukri Abdull, chef för antikorruptionskommissionen, sade att man kallat Najib till förhör, och inte har för avsikt att gripa eller anhålla honom.

Abdull berättade också hur han blivit hotad och trakasserad när han utredde 1MDB 2015. Vid ett tillfälle skickades en kula till hans hem.

- Vi hade uppgifter från våra informanter att jag skulle gripas och fängslas, anklagad för att vara del av en konspiration för att störta regeringen.

Korruptionsskandalen kring 1MDB plågade Najib Razak under hans tre sista år vid makten och har beskrivits som en förklaring till varför han för några veckor sedan förlorade valet mot den 92-årige oppositionsledaren Mahathir Mohamad. Förra veckan belades Najib Razak och hans hustru Rosmah Mansor med reseförbud eftersom det befarades att de skulle fly landet.