Malaysia: Försökte stoppa obduktionen

Nordkorea har försökt stoppa obduktionen av den misstänkt giftmördade Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator, enligt regeringskällor i Malaysia. En kvinna har gripits i samband med utredningen.

ANNONS
|

Myndighetspersoner från Nordkorea försökte under onsdagen få Malaysia att inte genomföra en obduktion på Kim Jong-Nam, en begäran som Malaysia avfärdade, uppger tre olika regeringskällor i Malaysia för nyhetsbyrån Reuters.

Det är oklart om kroppen efter hand kommer att överlämnas till Nordkorea.

- Malaysia kommer inte att låta sig pressas till något. Vi håller oss till rutinerna, säger en av källorna.

Polisen har gripit en kvinna i samband med utredningen av det misstänkta mordet. Den gripna ska ha fångats på bild av övervakningskameror på flygplatsen där Kim Jong-Nam dödades.

Vietnamesiskt pass

Hon greps på flygplatsen på onsdagsmorgonen – två dygn efter det misstänkta mordet. Enligt den malaysiske polischefen Khalid Abu Bakar är hon 28 år. Hon var ensam vid gripandet och hade ett vietnamesiskt pass, säger han i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Tidigare har det rapporterats att den gripna kvinnan är från Burma. Den malaysiska polisen uppger att ytterligare ett antal misstänkta, samtliga utländska medborgare, eftersöks i utredningen.

Agenter beskylls

Sydkoreas underrättelseorgan har bekräftat att Kim Jong-Uns halvbror tros ha mördats av nordkoreanska agenter. Mordet ska ha planerats under lång tid.

Den 45-årige Kim Jong-Nam dödades i måndags på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia. Enligt uppgifter i flera medier blev han attackerad bakifrån av två kvinnor, som sprutade någon form av gift i hans ansikte.

- Om uppgifterna stämmer visar mordet på den nordkoreanska regimens brutalitet och omänskliga natur, lyder Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-Ahns kommentar till händelsen.

Även USA tror starkt på uppgifterna om giftmordet, enligt regeringskällor.

Levde i exil

Kim Jong-Nam, äldste son till Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Il, levde i exil och har kritiserat sin halvbror offentligt.

Han skulle flyga till regionen Macao i södra Kina och togs efter överfallet först om hand i flygplatsens sjukrum. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus. De misstänkta kvinnorna försvann i en taxi.

Dödorsaken är ännu inte officiellt fastställd. Kim Jong-Nams kropp obduceras under onsdagen, enligt malaysisk polis.

TT

Fakta: Kim Jong-Nam

45-årige Kim Jong-Nam var Nordkoreas förre diktator Kim Jong-Ils äldste son.

Han sågs tidigare som den naturlige tronföljaren i kommunistdiktaturen. Men han hamnade i onåd då han 2001 försökte ta sig in i Japan, med ett falskt pass, i syfte att besöka Disneyland.

Därefter har Kim Jong-Nam i princip levt i exil, främst i den kinesiska regionen Macao. I stället blev det halvbrodern Kim Jong-Un som tog över makten efter Kim Jong-Ils död 2011.

Enligt Sydkorea försökte den nordkoreanska regimen mörda Kim Jong-Nam redan 2012.

Källa: AFP

ANNONS