Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kubas vicepresident Miguel Díaz-Canel, som väntas efterträda Raúl Castro. Arkivbild.

Maktskifte närmar sig i Kuba

Ett maktskifte närmar sig på Kuba. Landets vicepresident Miguel Díaz-Canel har föreslagits som efterträdare till den avgående presidenten Raúl Castro.

Under två dagar träffas Kubas nationalförsamling. Mötet äger rum på en konferensanläggning i utkanten av huvudstaden Havanna. Det 605 man starka parlamentet är i praktiken en marionettförsamling under kommunistpartiet, och har som främsta uppgift att formellt godkänna regeringens olika förslag.

Nationalförsamlingen har föreslagit att Miguel Díaz-Canel ska ta över presidentämbetet efter 86-årige Raúl Castro, som i sin tur tog över efter sin bror Fidel Castro 2008. Väljs Díaz-Canel – som är den ende kandidaten – blir han den förste kubanske statschefen som inte bär namnet Castro på över 40 år.

Relativt liberal

Den 57-årige ingenjören anses vara teknikvänlig och relativt liberal i sociala frågor. Men han tros vara försiktig till en början och befästa stödet bland den äldre generationen i partiet trots unga kubaners längtan efter en snabb förändring. Díaz-Canel lär inte utmana det enpartisystem som råder i kommuniststaten.

- Kuba förändras, men jag förväntar mig inga dramatiska förändringar så länge som revolutionsledarna fortsätter att sitta på centrala poster i regeringen, säger den amerikanske demokratiske senatsledamoten Patrick Leahy, som har träffat både Castro och Díaz-Canel.

Söka Castros stöd

Politiska bedömare tror att Miguel Díaz-Canel kommer att söka Castros godkännande vid stora strategiska beslut, till exempel Kubas relationer till USA.

- Castro kommer att vara kvar som den ultimata politiska medlaren till 2021 och kanske längre än så, säger Nicholas Watson vid konsultbolaget Teneo Intelligence.