Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Löfven intervjuas i schweiziska Davos, där han deltar i Världsekonomiskt forum.

Maktgrädda på Davosmöte i skakig tid

Flyktingfrågan, skakiga börser, terrorhot och en digital revolution som ställer saker på ända, inte minst på arbetsmarknaden. Toppolitiker och näringslivshöjdare har mycket att prata om på Världsekonomiskt forum.

Oljeprisets fall och vart Kina egentligen är på väg bidrar också till diskussionerna i Davos, som ligger inbäddat i snö i ett slags jättelikt Almedalen i Alperna, med skillnaden att de flesta av samtalen här är slutna och förs i ett konferenscentrum.

Men statsminister Stefan Löfven hävdar att han vinner gehör för sina tankar om en global överenskommelse mellan löntagare, arbete och kapital.

Nätrevolution

-Det finns ett momentum, det är allt fler som ser att det inte finns någon poäng i att göra människor fattigare, utan ser en poäng i att ge människor hopp, säger Löfven, efter ett stängt seminarium med bland andra vd:n för livsmedelsjätten Unilever som en av huvudtalarna.

Ett av huvudämnena för forumet i år är den fjärde industriella revolutionen, en omvandling driven av näthandel och giganter som Google, Facebook och Alibaba, som har sina toppnamn på plats. Den osäkerhet som nya tjänster skapar kan leda till oro och pressade villkor.

Oetiskt begränsa invandring

Migration är ett annat huvudämne. Internationella valutafonden varnar i en ny rapport för att integrationen av de många asylsökande som kommit till Europa hänger på hur snabbt mottagarländerna kan bidra till att de får jobb.

Tysklands president Joachim Gauck, som liksom förbundskansler Angela Merkel gjort klart att han inte vill stänga landets gränser, säger i ett framträdande här att det inte är oetiskt att ha begränsningar för antal flyktingar.

-Om demokratiska krafter är ovilliga att prata om gränser så lämnar de fältet öppet för populister och främlingsfientliga, säger Gauck, enligt nyhetsbyrån AFP.

På ett öppet möte diskuterar bland andra Löfven, Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel och den amerikanske yoghurtföretagaren Hamdi Ulukaya sätt att integrera människor jobbvägen med företrädare för det internationella migrationsorganet IOM. Ulukaya, som är kurd med ursprung i Turkiet, har en stiftelse som ska främja goda exempel.