Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Makteliten enas för att hedra Förintelsens offer i Jerusalem

JERUSALEM. I ett sällsynt ögonblick av enighet möttes internationella ledare i Jerusalem till en minneskonferens om Förintelsen. Putin, Pence, Macron och Stefan Löfven var på plats för att markera mot antisemitismen.

Under rubriken ”Att minnas Förintelsen, att bekämpa antisemitism” samlades kungar, presidenter, och premiärministrar från hela världen i Jerusalem. Kampen mot antisemitism är något som alla kan enas om, åtminstone när det gäller att göra uttalanden.

Toppmötet hölls i förintelsemuseet Yad Vashem på torsdagen i anslutning till att det är 75 år sedan det nazistiska dödslägret Auschwitz befriades av sovjetiska trupper.

– De som samarbetade med nazisterna var ibland grymmare än nazisterna. Inte bara nazister tjänstgjorde i döds- och koncentrationslägren utan också deras medhjälpare från andra länder i Europa, sade Vladimir Putin som var konferensens stora stjärna.

Den ryske presidenten syftade bland annat på polacker – och bakgrunden är en bitter historisk fejd som rasat mellan Ryssland och Polen under senare tid. Båda länderna anklagar varandra för att ha samarbetat med Nazityskland.

Den tvisten ledde till att Polens president Andrzej Duda hoppade av mötet eftersom han till skillnad från Putin inte fick tala.

Informerade om svensk konferens

Löfven kom till Jerusalem också för att informera om sin egen svenska förintelsekonferens i Malmö i oktober. Han berättade om Malmömötet både i den minnesbok där alla ledarna fick skriva sina budskap och i en lång artikel på den största israeliska nyhetssajten, Ynet.

– Antisemitismen ökar över hela världen … Därför organiserar vi den internationella konferensen i höst. Därför ska vi också se till att vi har ett museum i Sverige som tillvaratar de överlevandes berättelser, säger Löfven.

Israels president Reuven Rivlin tackade de utländska gästerna.

– Tack för er solidaritet med det judiska folket. Tack för ert engagemang för Förintelsens minne. Tack för ert engagemang för de världsmedborgare som tror på frihet och mänsklig värdighet, sade han.

Skrev personligt meddelande

USA:s vicepresident Mike Pence, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Storbritanniens prins Charles förklarade alla att de historiska brotten inte fick glömmas och manade till kamp mot dagens rasism och intolerans.

I det personliga budskapet i minnesboken berättar Löfven gripande om hur han besökte Auschwitz i sällskap med en kvinna som överlevt lägret.

”Att se Auschwitz-Birkenau med någon som upplevt dess fasor lämnade mig mållös. Jag blev än mer besluten att aldrig låta Förintelsens offer glömmas och att fortsätta kampen mot förintelseförnekande och antisemitism”, skriver han.

Löfven förklarade på torsdagen att han ”förstår mycket väl” den svenska överlevande som protesterat mot att SD står som inbjudare till en minnesstund för Förintelsen i riksdagen. Men det är riksdagens sak att hantera detta, sade han.

Två västsvenskar på plats

Löfven sade också att Socialdemokraterna ”håller rent” mot antisemitiska strömningar i det egna partiet.

– Är man socialdemokrat och ska vara med i vårt parti då står man faktiskt upp för judarnas rätt. Annars hör man inte hemma i vårt parti, sade han.

I statsministerns delegation ingick två västsvenskar som sedan länge engagerat sig mot antisemitism och rasism: Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia, och Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet.

– Det är viktigt för alla att få lära sig historien om Förintelsen. Särskilt viktigt om man är ledare för ett land. Mitt intryck är att statsministern har ett genuint intresse för den här frågan. Att han ser faran med antisemitismen i dag och att han vill göra något åt den, säger Ingrid Lomfors.

Enligt Christer Mattsson är Löfvens besök betydelsefullt eftersom det lyfter fram Yad Vashem som samarbetar med Göteborgs universitet och Forum för levande historia.

– Antalet svenska elever som besöker Förintelsens minnesplatser har ökat väldigt kraftigt. Uppemot en tredjedel av Sveriges elever kommer att besöka Auschwitz-Birkenau under sin skoltid. Det är väldigt angeläget att lärare har bra förutsättningar att göra bra undervisning av detta och då är Yad Vashem en otroligt viktig internationell institution för både forskning och utbildning, säger han.

GP:s Arne Lapidus på plats i Jerusalem.
GP:s Arne Lapidus på plats i Jerusalem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.