Sydsudans president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar under ett möte i Etiopien i juni. Arkivbild.
Sydsudans president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar under ett möte i Etiopien i juni. Arkivbild.

Maktdelningsavtal för Sydsudan klart

Den sydsudanesiska regeringen har efter en tids förhandlingar nått ett slutligt maktdelningsavtal med det unga landets största rebellgrupp.

ANNONS
|

- Jag manar alla som ledare för Sydsudan att se till att denna överenskommelse som vi undertecknat i dag ska innebära slutet av kriget och konflikten i vårt land, säger Sydsudans president Salva Kiir.

Enligt Sudans utrikesminister Ahmed al-Dierdiry, en av flera aktörer som har hjälpt till att förhandla fram avtalet, innebär det att de ännu utestående frågorna har lösts samt att alla parter lovar hålla ett eldupphör.

ANNONS

Sydsudan bildades 2011 men kastades in i en blodig konflikt 2013 med anledning av en maktkamp mellan presidenten Salva Kiir och hans före detta vicepresident Riek Machar. Tiotusentals människor har dödats, en fjärdedel av befolkningen har tvingats lämna sina hem och ekonomin har kollapsat.

Närmats varandra

Men sedan förhandlingarna under etiopisk översyn inleddes i juni med en överenskommelse om vapenvila har parterna närmat sig varandra. Kiir och Machar har också enats om att dra bort sina militära styrkor från civila områden.

Och nu uppger alltså Ahmed al-Dierdiry att det hela är färdigt.

Enligt Machar finns inga "alternativ till fred" om inte alla parter ska misslyckas i det långa loppet.

Både Kiir och Machar var i Sudan för att underteckna avtalet på söndagen. Vid ceremonin medverkade bland andra också Sudans president Omar al-Bashir, Ugandas president Yoweri Museveni, Kenyas president Uhuru Kenyatta samt Omar Guelleh, president i Djibouti.

Flera vicepresidenter

I juli stod det klart att det lutade åt att Salva Kiir fortsätter som president och att rebelledaren Riek Machar övergår till att vara förste vicepresident. Ytterligare fyra vicepresidenter tillsätts från andra politiska grupper.

Överenskommelsen om maktdelning innebär också att 20 av 35 ministrar i en övergångsregering ska tillsättas av Kiir, nio av Machar och övriga av andra rebellgrupper.

ANNONS

Tidigare fredsavtal mellan parterna har slutat i nya brytningar och strider.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Konflikten i Sydsudan

Under stort folkjubel blir Sydsudan den 9 juli 2011 ett självständigt land efter ett inbördeskrig – Afrikas längsta – som pågick mellan 1983 och 2005. Minst 1,5 miljoner människor dödas i kriget.

I december 2013 utbryter inbördeskrig i den utfattiga nationen.

Presidenten och statschefen Salva Kiir ser sig alltmer hotad av sin vicepresident Riek Machar och sparkar hela sin regering. Som bakgrund till kriget fanns en lång maktkamp mellan politiker som varit rivaler i decennier.

Konflikten eldas också på av gamla etniska spänningar. Kiir tillhör folkgruppen dinka medan Machar tillhör nuerna. Maktkampen kompliceras av strider mellan olika undergrupper.

Efter det att regeringen i februari 2015 ställt in utlovade allmänna val pressar omvärlden och FN regeringen och rebellerna att skriva under ett fredsavtal som bland annat skulle innebära maktdelning. Det unga landet var vid det laget i stort sett ödelagt, utan fungerande service och med mängder på flykt.

Fredsavtalet bröt sakta ihop. Machar återinsattes visserligen som vicepresident 2016, och Kiir presenterade en övergångsregering. Men striderna fortsatte på flera håll i landet och flera rebellgrupperingar förkastade överenskommelsen.

I augusti 2016 sparkar Kiir vicepresidenten Machar, som flyr landet då han säger sig frukta för sitt liv.

I juni 2018 påbörjas fredssamtal mellan Kiir och Machar, först i Etiopien och senare i Sudan.

ANNONS