Makedonsk politiker skadades när parlamentet stormades

ANNONS
|

Omkring 200 nationalistiska demonstranter tog sig in i parlamentet i huvudstaden Skopje sedan de regerande Socialdemokraterna tillsammans med proalbanska partier utsett Talat Xhaferi till den förste etniska alban som blir talman.

– I ett försök att ta kontroll över situationen inne i och utanför parlamentet har vi beordrat polisen att använda alla åtgärder, säger inrikesminister Agim Nuhiu i en tv-intervju.

Sågs blöda från huvudet

Socialdemokraternas ledare Zoran Zajev skadades lindrigt i ett slagsmål som bröt ut i samband med stormningen. Tv-bilder visar Zajev med ett sår i huvudet strax efter utnämnandet.

Ytterligare en parlamentsledamot ska ha misshandlats av nationalisterna. Minst tio personer har skadats, rapporterar lokala medier med hänvisning till sjukhuskällor. Flera av inkräktarna var maskerade.

ANNONS

Polisen gick också in i parlamentet och avfyrade chockgranater för att skingra demonstranterna utanför, i syfte att sedan kunna evakuerade parlamentarikerna från byggnaden.

Specialenheter inom polisen har gjort plats för ambulanser på väg till parlamentsbyggnaden, enligt vittnen. Minst 10 poliser och tre parlamentsledamöter ska ha skadats i tumultet, rapporterar AP.

Spänningar i landet

Bakgrunden till demonstrationen och det efterföljande tumultet är spänningarna mellan den albanska minoriteten i landet och makedonska nationalister. Den makedonske politikern Zoran Zajev har under en längre tid försök bilda en koalitionsregering genom att samarbeta med mindre albanska partier, men har stoppats av landets president.

Talat Xhaferi är den första albanska talmannen i Makedonien sedan landet blev självständigt 1991.

Makedonien var nära inbördeskrig efter ett uppror av den albanska minoriteten i 2001, dock kunde internationella medlare rycka in och lugna ner läget. Men det råder fortfarande en viss spänning i landet mellan olika grupper.

ANNONS