Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av många ledare som nyligen besökt Makedonien och dess premiärminister Zoran Zaev. Arkivfoto.

Makedonien: EU-medlemskap garanterar vår frihet

Det känns som hemma, tycker Makedoniens premiärminister i talarstolen i EU-parlamentet. Intensiva resor både hit och dit ska hjälpa ja-sidan till seger i ödesfolkomröstningen den 30 september.

När invånarna röstar handlar det i praktiken om den uppgörelse som premiärminister Zoran Zaev knöt med sin grekiske kollega Alexis Tsipras i somras för att lägga ned den urgamla tvisten om landets namn. Enligt den nya överenskommelsen ska Makedonien bli Nordmakedonien, i utbyte mot att Grekland slutar sätta stopp för makedonska ambitioner om medlemskap i EU och Nato.

Nu valtalar Zaev för ett ja både inom och utom landet.

- Jag känner mig hemma här. Det känns så naturligt att vara här, sade han till EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg på torsdagen och bjöd samtidigt på allvarsamma ord om folkomröstningen.

- Det är en folkomröstning om vår framtid, om vår andra självständighet. Vår frihet och självständighet som ett litet land kan bara garanteras som medlem i det internationella samfundet, som medlem i EU och Nato, sade Zaev.

EU och Nato

Den makedonska regeringen har med avsikt fört in både EU och Nato i folkomröstningsfrågan för att undvika att det "bara" handlar om Makedonien kontra Nordmakedonien.

"Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskommelsen mellan Makedonien och Grekland?", lyder frågan – även om ett EU-medlemskap knappast kan bli aktuellt ens inom tio år, oavsett vad väljarna säger den 30 september.

Till Nato är å andra sidan Makedonien välkommet redan nästa år, om bara tvisten med Grekland kan klaras ut.

Många besök

Det internationella flankstödet åt Zaev är starkt.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte båda Makedonien i förra veckan. Nästa vecka dyker USA:s försvarsminister Jim Mattis upp. Och redan på torsdagen fick Zaev sällskap från Strasbourg av EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Opinionsmässigt leder ja-sidan. Minst lika viktigt är samtidigt att fler än 50 procent av de röstberättigade för tillfället säger att de kommer att rösta. Oppositionen har annars hotat med att bojkotta folkomröstningen, vilket skulle kunna göra resultatet ogiltigt.