Spaniens premiärminister Mariano Rajoy pekar mot en journalist under en presskonferens i premiärministerresidenset, Moncloa-palatset i Madrid.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy pekar mot en journalist under en presskonferens i premiärministerresidenset, Moncloa-palatset i Madrid.

Majoritet tycks vara redo att fälla Rajoy

Klockan klämtar för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Oppositionen tycks nu ha samlat en majoritet för att tvinga bort honom i fredagens förtroendeomröstning.

ANNONS
|

Frågan som ställs i Spanien är om premiärministern Mariano Rajoy kan sitta kvar på sin post efter den senaste tidens korruptionsavslöjanden inom hans parti Partido Popular (PP).

Svaret kommer i en misstroendeomröstning i parlamentet på fredagen och det mesta pekar på att det blir ett nej. Det baskiska, nationalistiska partiet EAJ-PNV kommer att rösta emot Rajoy – vilket ger oppositionen en majoritet.

Sanchéz kan ersätta

Misstroendeomröstningen kommer att hållas på initiativ av socialistpartiet PSOE. Under torsdagen utbröt en debatt i parlamentet i ett hetlevrat ordkrig.

- Erkänn, herr Rajoy, att er tid är förbi, dundrade PSOE-ledaren Pedro Sánchez inför åhörarna.

ANNONS

- Du är del av det förgångna, av ett kapitel som landet är på väg att avsluta.

Med de fem rösterna från baskiska EAJ-PNV beräknas Sánchez få med sig totalt 180 röster. För en majoritet krävs 176.

- Mariano Rajoy kommer inte att avgå (innan omröstningen), säger PP:s generalsekreterare Maria Dolores de Cospedal vid en presskonferens, enligt Reuters.

Om Rajoy sitter kvar och förlorar omröstningen ersätts han omedelbart av Pedro Sánchez, som blir Spaniens nya premiärminister.

Sánchez kräver dock att premiärministern avgår omedelbart. I så fall kommer PSOE blåsa av omröstningen och PP-regeringen hamnar under tillfällig förvaltning fram tills dess en ny premiärminister kan väljas.

"Som en brännmanet"

Krisen har sin grund i den så kallade Gürtelaffären. Nyligen föll de första domarna i den utbredda korruptionsskandalen som har hängt som en mörk skugga över regeringspartiet under lång tid. Mariano Rajoy själv förnekar all kännedom om oegentligheterna.

ANNONS

För närvarande är PP som en brännmanet, säger Jakob Lewander, vid Svenska institutet för europapolitiska studier om partiet. Samtidigt ser han hur socialistpartiet PSOE klivit fram efter en tid i skymundan och tagit det politiska initiativet.

- Om krisen fortsätter så kan det bli en blockering i parlamentet. Och uppstår det då ett läge där man inte längre klarar av att regera – och marknaderna reagerar brutalt på det – så är det allvarligt, säger han till TT på telefon från andalusiska Jerez i södra Spanien.

- Det värsta för Spanien vore om ekonomin drogs in i en negativ spiral liknande den italienska.

Systemet ömsar skinn

Om omröstningen mot all förmodan ändå skulle falla ut till Rajoys fördel är det inte säkert att han klarar sig undan i det långa loppet.

- Många påpekar, i alla politiska läger, att han sitter väldigt löst till. Legitimiteten och trovärdigheten är redan så pass ifrågasatt, säger Jakob Lewander.

ANNONS

I Spanien pågår en förändring av det politiska systemet. Det förs en diskussion om att det krävs större samförstånd mellan partierna och mer transparens i politiken, berättar Jakob Lewander.

- Det talas om den kultur där val hålls och där vinnarna sedan har rätt att göra som de vill med de offentliga medlen. Den analysen kan man tycka vad man vill om, men att det sker en skinnömsning av Spaniens politiska system – och kultur – råder det ingen tvekan om.

TT

Bakgrund: Politiska krisen i Spanien

Gürtelaffären har plågat Partido Popular (PP) i åratal. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Utredningen av härvan handlar bland annat om skattebrott, bokföringsbrott och om företag som har mutat till sig statliga kontrakt. Företagaren Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassören Luis Bárcenas dömdes till 33 år.

Bárcenas höll under 2008-2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppar och deras familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.

Det socialistiska partiet PSOE har lämnat in en misstroendeförklaring mot premiärministern, PP:s Mariano Rajoy. Det spanska parlamentets underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och behöver samla 176 röster för att få sin vilja igenom. De stöds av vänsterns Unidos Podemos som har 67 platser. Socialisterna behöver ytterligare stöd från småpartierna, och tycks nu ha fått det av Baskiska nationalistpartiet EAJ-PNV

Mittenhögerpartiet Ciudadanos intar en särställning då de både är i opposition och PP:s stödparti i parlamentet. De önskar nyval men ställer sig däremot inte bakom PSOES:s misstroendeförklaring mot Rajoy.

Parlamentsdebatten inför misstroendeomröstningen inleds på torsdagen.

Källor: EFE, El País med flera.

ANNONS