Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Magdalena Andersson på plats i Ukraina

Magdalena Andersson är på plats i Ukraina – statsministerns första besök i landet sedan den ryska invasionen av landet.
Under måndagen träffade hon president Volodymyr Zelenskyj.
– Det har personligen varit viktigt för mig att åka hit, säger Magdalena Andersson på en pressträff från presidentpalatset i Kiev.

Sedan starten av den ryska invasionen av Ukraina hade statsminister Magdalena Andersson inte besökt landet. Men under måndagen skymtades hon på bilder i ett inlägg som det ukrainska kulturdepartementet publicerade på Twitter under eftermiddagen.

Magdalena Anderssons presstalesperson ville först inte bekräfta uppgifterna och skrev ”Ingen kommentar” i ett sms till GP.

Besöket bekräftades kort senare med en pressträff från presidentpalatset i Kiev.

– Det har personligen varit viktigt för mig att åka hit för att visa mitt och Sveriges stöd för Ukrainas kamp för fred och demokrati, säger Magdalena Andersson under pressträffen.

Besökte Butja och Borodjanka

Bilderna från twitterinlägget avslöjar att statsministern besökt den ukrainska staden Butja, en stad som drabbats hårt av de ryska attackerna. Hon ska också besökt staden Borodjanka, även den belägen i landets norra delar.

Under pressträffen berättade Andersson om besöken och förstörelsen hon fått se.

– Det är otroligt viktigt att det här våldet inte leder till vinster för Moskva, säger hon.

Träffade president Zelenskyj

Enligt Magdalena Andersson har en resa till Ukraina länge funnits i hennes kalender. Men flera gånger har den blivit framskjuten på grund av bland annat säkerhetsskäl.

Hur länge hon stannar i Ukraina kan hon inte kommentera – också det på grund av säkerhetsskäl.

Iklädd en Vyshyvanka, en traditionell ukrainsk blus, bekräftade hon dock samtalet hon haft med den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj. De ska bland annat ha diskuterat Sveriges möjlighet att hjälpa Ukraina av återbyggandet av landet.

– Det är självklart för oss att utöka vårt stöd. Vi ser att vi kan ta ett särskilt ansvar återvinning och sophantering eftersom att det är något vi är duktiga på i Sverige, säger Andersson.

"Fin stämning i rummet”

Just när statsministern öppnade för frågor under pressträffen avbröt hon sig själv.

Det för att berätta om den present hon tagit med till Ukraina. En kopia av ett brev från 1700-talet skrivet av kung Karl XII till den svenska ambassadören i Konstantinopel innehållande hyllningar till den ukrainska folket för deras arbete för frihet gentemot den ryska tsaren.

– Den svenska kungen såg redan då anledning till Ukrainas självständighet. I sammanhanget har det en väldigt stark symbolik. Det blev en väldigt fin stämning i rummet, säger Andersson och hyllar av Ukrainas förmåga att fortsätta med det politiska arbetet trots stora kriser som denna.

Statsminister Magdalena Andersson (S) talar under en pressträff på Socialdemokraternas dag på Sankt Hansskolans skolgård i Visby på söndagen. Bild: Henrik Montgomery / TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) talar under en pressträff på Socialdemokraternas dag på Sankt Hansskolans skolgård i Visby på söndagen. Bild: Henrik Montgomery / TT

Under söndagen var Magdalena Andersson på plats i Visby på Gotland och deltog i Socialdemokraternas dag under Almedalsveckan. På måndagen är det Moderaternas och Vänsterpartiets dag, en dag statsministern missade på grund av besöket i Ukraina.

Staden Butja i norra Ukraina har drabbats hårt av kriget mot Ryssland. Bilder började spridas från staden i mars som visade ödeläggelsen som de ryska styrkorna lämnade efter sig.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade det för ett ”folkmord” och USA:s president Joe Biden kallade den ryska presidenten Vladimir Putin för en krigsbrottsling.

LÄS OCKSÅ: Norge inför nya sanktioner mot Ryssland

LÄS OCKSÅ: USA:s justitieminister på besök i Ukraina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.