Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
James "Whitey" Bulger i ett FBI-foto från 1984. Arkivbild.

Maffiabossen "Whitey" Bulger död i fängelse

Den ökände amerikanske maffiabossen James "Whitey" Bulger har hittats död efter att ha blivit förflyttad till högsäkerhetsfängelset Hazelton i West Virginia, rapporterar Boston Globe. Han uppges ha blivit mördad.

Enligt tidningens källor dödades han av en annan intagen med maffiakopplingar.

FBI och åklagare i West Virginia bekräftar att Bulger hittats död och att en utredning inletts men vill i övrigt inte kommentera fallet. Det var under måndagen som han anlände till högsäkerhetsfängelset.

FBI-informatör

89-åringen, som var ledare för den irländska maffian i Boston, dömdes 2013 för delaktighet i elva mord. Han dömdes även för narkotikabrott, utpressning, olaglig spelverksamhet samt flera andra brott. Han satt fängslad på livstid.

På 1970-talet hjälpte Bulger som informatör FBI att sätta dit italienska maffiamedlemmar. I gengäld tilläts han verka ostörd.

Efter att ha dominerat Bostons undre värld ett kvartssekel fick Bulger tips av en korrumperad FBI-agent att han skulle gripas. Han var en av USA:s mest eftersökta personer innan han greps 2011 i Santa Monica i Kalifornien efter att ha gäckat polisen i 16 år.

Som Al Capone

Mary Callahan, vars man dödades av Bulgers gäng 1982, säger att "Whitey" försökte skada vem han än kom i kontakt med – ond som god.

- Men han är en legendar, som Al Capone och "Billy the Kid". Han kommer alltid att bli ihågkommen, men på ett dåligt sätt, säger hon till Boston Herald.

- Jag väntade mig att han skulle dö, men inte så här.

Bulger har blivit extra uppmärksammad sedan Johnny Depp spelat honom i filmen "Black Mass" 2015, som bygger på en bok med samma namn. Hans liv har även inspirerat regissören Martin Scorsese till den prisbelönta filmen "The Departed".