Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas oppositionsledare och självutnämnde interrimspresident Juan Guaidó med fackliga företrädare under tisdagen.

Maduro sparkar ut Tysklands ambassadör

Venezuelas sittande ledare Nicolás Maduro tvingar Tysklands ambassadör att lämna landet – eftersom landet stödjer Juan Guaidó som utmanar honom om makten. Guaidó försöker sätta ny press genom att få till en strejk i offentlig sektor, medan USA överväger nya sanktioner.

Den tyske ambassadören i Caracas, Daniel Kriener, har 48 timmar på sig att lämna landet, meddelar den venezuelanska regeringen. Kriener var en av de diplomater som välkomnade Juan Guaidó när denne kom tillbaka till landet för två dagar sedan.

Maduros regering anser att det är oacceptabelt att utländska diplomater intar en sådan roll i det offentliga. I ett uttalande beskriver den det som att man sällar sig till "en politisk ledare som står med den konspiratoriska agenda som förs fram av extremistiska delar av den venezuelanska oppositionen".

Tyskland har kallat Venezuelas beslut att skicka Daniel Kriener för "oförståeligt" och menar att det är någonting som kommer att förvärra situationen.

Söker nya påtryckningar

Tysken var en av flera europeiska ambassadörer och diplomater som välkomnade den av väst stödde Juan Guaidó på flygplatsen.

På tisdagen skrev den tyska ambassaden på Twitter att man hoppas att oppositionsledarens återkomst är "ett steg mot en fredlig och politisk process för att övervinna den venezuelanska krisen".

Såväl USA som Guaidó tar nya tag för att öka pressen på Nicolás Maduro, efter att ett försök att föra in lastbilar med hjälpsändningar härom veckan stoppades vid gränsen.

USA överväger att införa nya sanktioner mot landet.

- Vi tittar på nya vägar att stärka greppet om Maduros resurser och se till att regimen inte får tillgång till de pengar de behöver för att stanna kvar vid makten, säger säkerhetsrådgivaren John Bolton till Fox, utan att precisera hur och när detta skulle ske.

USA:s vicepresident Mike Pence meddelade på onsdagen att man drar in visum för 77 venezuelaner som på något vis har kopplingar till Maduros regim.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet kritiserade även hon Maduro och kommenterade samtidigt sanktionerna som flera länder inför mot Venezuela.

- Den här situationen har förvärrats av sanktioner, sade Bachelet.

Pratar med facken

Under tisdagen träffade Guaidó ledare för olika fackförbund för de offentligt anställda i landet. Han sade då att han ställer sig bakom en strejk i landet, för att ytterligare pressa presidenten.

- De anställda inom den offentliga sektorn har förlorat i stort sett alla sina rättigheter, vi har inget annat val än att utropa en strejk, sade han till reportrar på plats.

- De (regeringen) drunknar i motsägelser, de vet inte hur de ska svara Venezuelas folk. De trodde att pressen hade nått zenit, men det är bara början, sade Guaidó, som även har utlyst stora demonstrationer till på lördag.