Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild. Bild: Matias Delacroix/AP/TT
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild. Bild: Matias Delacroix/AP/TT

Maduro kastar ut EU-ambassadör från Venezuela

President Nicolás Maduro kräver att chefen för EU:s delegation i Venezuela lämnar landet inom 72 timmar. EU fördömer och kallar upp Maduros ambassadör i Bryssel.

Beskedet är ett svar på att EU i måndags lade till ytterligare elva personer på sin sanktionslista på grund av situationen i Venezuela. Därför skickar president Maduro ut den portugisiska EU-ambassadören Isabel Brilhante Pedrosa.

– Vi kommer att lösa det här inom 72 timmar. Hon kommer att få ett flygplan hon kan åka hem med, men vi kommer att ordna upp det här med Europeiska unionen, säger Maduro enligt nyhetsbyrån AFP.

Maduro anser att EU genom de nya sanktionerna försöker att hota Venezuela. Han anklagar unionen för att böja sig för USA:s president Donald Trump och kopiera hans politik gentemot Venezuela.

Svar från EU

EU:s utrikeschef Josep Borrell håller inte med.

"Vi fördömer och avvisar utvisningen av vår ambassadör i Caracas. Vi kommer att vidta sedvanliga nödvändiga svarsåtgärder", skriver Borrell på Twitter.

"Endast en förhandlingslösning mellan venezuelanerna själva kan få landet ut ur sin djupa kris", anser Borrell.

Enligt en talesperson för utrikeschefen kommer Venezuelas ambassadör nu att kallas upp till EU-kommissionen.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo. EU-parlamentet har dessutom retat upp de styrande i Caracas genom att ge sitt finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, till landets samlade opposition.

Parlamentsstrid

Bland de personer som står med på EU:s nya sanktionslista finns parlamentarikern Luis Parra, som stödjer Maduro i den oppositionsstyrda nationalförsamlingen.

Parlamentet leds av Maduros främste motståndare Juan Guaidó, som EU-parlamentet och flera EU-länder har erkänt som Venezuelas egentlige president.

I januari utnämnde dock Parra sig själv till nationalförsamlingens ordförande, medan säkerhetsstyrkor hindrade Guaidó från att ta sig in i byggnaden för ett omval som han förväntades vinna med god marginal.

Susanna Persson Öste/TT

Wiktor Nummelin/TT

EU:s medlemsländer har vid flera tillfällen sedan 2017 infört och utökat olika sanktioner mot Venezuela, med anledning av landets politiska kris.

Dels råder ett embargo mot försäljning av vapen och utrustning som kan användas för intern repression.

Dels finns personliga sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU mot totalt 36 personer som anses ha underminerat demokratin och rättsstatsfunktionen i Venezuela.

Källa: EU:s ministerråd