Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas president Nicolás Maduro har svurits in för en ny, omstridd presidentperiod.

Maduro insvuren – USA manar till motstånd

Venezuelas president Nicolás Maduro har svurits in för en ny mandatperiod – trots att han saknar parlamentets stöd och trots omvärldens protester.

- Jag svär vid Hugo Chávez arv. . . att jag kommer att fullfölja alla mina plikter under grundlagen, sade Maduro vid ceremonin inför den regimkontrollerade högsta domstolen.

I presidentvalet i maj förra året hindrades en stor del av oppositionen från att delta, inga observatörer släpptes in och det hela avfärdades som en fars från många håll.

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS förklarar presidentskapet ogiltigt. Paraguay meddelar att man stänger sin ambassad i Venezuela och kallar hem all diplomatisk personal.

USA kommer att fortsätta sätta press på Venezuela och understryker sitt stöd till det folkvalda parlament som Maduro och hans socialistparti har åsidosatt. Utrikesminister Mike Pompeo uppmanar venezuelaner som stödjer Maduros styre att tänka om, "sluta möjliggöra förtryck och korruption" och arbeta för demokratins återupprättelse i landet.

Hugo Chávez var Venezuelas socialistiske president från 1999 fram till sin död 2013.