Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mordmisstänkte Peter Madsen kommer att höras under dagens förhandling i Köpenamns byret (tingsrätt). Arkivbild.

Madsens läskiga sms diskuterades i byretten

Älskarinnan ville ha ett hotfullt sms i början av augusti, mordmisstänkte Peter Madsen skrev att en "(mord)plan" är klar. Knappt en vecka senare hittas Kim Wall död på ubåten. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen undrar retoriskt: Är det inte anmärkningsvärt?

Konversationens obehagliga innehåll påminner ju om det brott som Peter Madsen i dag står åtalad för, resonerar åklagaren. Texten beskriver hur Madsen ska binda fast mottagaren och utsätta henne för mycket grovt våld.

- Ingen förnuftig människa skulle göra det, säger Madsen och utvecklar att det vore absurt att genomföra det som skrevs i sms.

Försvarsadvokaten fäster sig vid att kvinnan som mottog meddelandena först uppmanat Peter Madsen att skriva hotfullt.

- Jag är medveten om att det är en kvinna som har behov av rollspel ibland, säger Madsen.

Visningen av mycket våldsamma filmer under den sjätte rättegångsdagen i Köpenhamns byret fick många åhörare att sucka tungt och titta bort. Med sökhistorik och fynd i en beslagtagen hårddisk från Madsens verkstad ville specialåklagaren ännu en gång försöka teckna en bild av Madsens sexuella preferenser – och att det funnits ett sexuellt motiv kopplat till dessa.

Förklarar filmer

Nu sitter Madsen vid vittnesbordet igen, och advokat Betina Hald Engmark frågar om animationsfilmerna. Madsen hävdar att han bara har sett några sekunder åt gången, när han tittat på filmerna. Han undvek filmerna när de visades i rättssal 60 och ritade i stället, säger han.

Att en annan våldsam film, som av åklagaren beskrivs som ett verkligt kvinnomord, ska ha setts flera gånger beror på att han inte klarade av att se så mycket varje gång, enligt Madsen. Han säger att han hittat den på en nätsida och nämner att han tittat av nyfikenhet. Och så fanns det ett visst intresse i att avgöra om filmen är äkta. En sådan diskussion har nämligen förekommit, säger han.

Klockan 23.25 den 10 augusti, när journalisten Kim Wall var död på ubåten, skickade den i dag mordåtalade Peter Madsen ett sms till sin dåvarande hustru:

"Jag är på lite äventyr med Nautilus. Har det bra. Seglar vindstilla i månsken. Dyker inte. Kram till katterna" – efterföljt av en massa hjärtan.

Var Kim Wall vid livet då? undrar åklagaren. Madsen blir irriterad och säger att åklagaren redan vet svaret. Den mordåtalade mannen har tidigare förklarat att Kim Wall dog i en olycka runt klockan 23.05. Peter Madsen säger sig inte ha vetat vad han skulle ta sig till.

Munhuggeri

Madsen uppger att han skickade ett sms eftersom han visste att den dåvarande hustrun skulle bli nervös annars. Nu är de skilda. Madsen är tydligt uppretad när åklagaren undrar saker, och han höjer rösten märkbart. Munhuggeri pågår. Inte konstigt att han tänkte på frun, tycker Madsen.

- Världen rasar samman för mig, förklarar han senare för advokaten, och beskriver en "förfärlig" situation då Kim Wall dött.

Sms:et ska ha varit ett sätt att ta avsked till den dåvarande hustrun. Rösten brister och han verkar gråta. Madsen berättar att han först inte kunde föreställa sig att överleva det han själv beskriver som en olycka ombord. Han säger att han övervägde att ta livet av sig, men ändrade sig när Kim Walls kropp kastas i havet.

Hur kunde han skicka en kärleksfull hälsning till sin hustru, men inte slå larm om Kim Walls död? undrar åklagaren.

- Du måste förstå min situation, säger Madsen

- Det har jag ärligt talat svårt att göra.