Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Madsen erkänner att han styckat Kim Wall

Mordmisstänkte Peter Madsen har lämnat en ny förklaring till Kim Walls död, enligt Köpenhamnpolisen. Hans nya version är att den svenska journalisten dog av kolmonoxidförgiftning. Dessutom har han erkänt att han styckat henne och spritt ut hennes kroppsdelar i havet, men han nekar fortsatt till mord.

Madsen har nu upgett att Kim Wall dog som ett resultat av kolmonoxidförgiftning i ubåten. Detta ska ha skett medan han själv var på ubåtens däck. Dessutom har han erkänt att det var han som därefter styckade kroppen och sedan kastade alla kroppsdelar i Kögebukten.

– Denna förklaring ger naturligtvis polisen anledning att söka ytterligare uttalanden från både kriminaltekniker, liksom försvarets ubåtsexperter, sa biträdande polisinspektör Jens Moeller Jensen.

Från början hävdade Madsen att en 70 kilo tung lucka föll ner ombord på ubåten och träffade svenskan i huvudet. En omhäktningsförhandling var inplanerad i Köpenhamns tingsrätt under tisdagen, men tidigare idag kom besked om att den ställs in. Anledningen var att Madsen frivilligt gått med på fortsatt häktning till den 15 november.

Köpenhamnspolisen har emellertid valt att gå ut med nya uppgifter ur utredningen som skulle ha presenterats i rätten imorgon ändå. Polisen understryker att Peter Madsen och hans försvarare sedan länge blivit ifrågasatta av polisen. Därför genomfördes nya förhör lördagen den 14 oktober. Under detta förhör tillades rubriceringen "andra sexuella handlingar än samlag med särskilda försvårande omständigheter".

Den nya rubriceringen stöds av rättsmedicinsk bevisning. Peter Madsen förnekar sexbrott och förnekar också mord.

Kvarlevor och telefoner saknas

De senaste 14 dagarna har fortsatta dykningar genomförts i Kögebukten. Det saknas fortfarande kvarlevor, liksom Peter Madsens och Kim Walls mobiltelefoner. Sökningarna har emellertid varit resultatlösa. Nu överväger polisen om fler dykningar ska genomföras. 

Polisutredningen är överlag på väg att bli klar och rättegången är inplanerad. Den beräknas pågå i åtta dagar med start den 8 mars nästa år. Anledningen till att rättegången i nuläget är planerad att starta först då är att utredningen fortfarande pågår.

– Naturligtvis finns det fortfarande relevant information som behöver undersökas, men fallet är i stort sett klart. Därför övergår det nu till en presentationsfas och jag förväntar mig att ett beslut kommer att fattas angående åtal före årets slut, säger den särskilda åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt den 10 augusti. Dagen efter räddades Madsen från en sjunkande ubåt i Kögebukten utanför Köpenhamn, men Wall var försvunnen.

Den 12 augusti häktades Madsen misstänkt för brott. Flera av Kim Walls kvarlevor, en kniv, en såg och kläder har hittats i vattnet utanför Köpenhamn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.