Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171004-spanienkatalon-540887_se.gp_1.jpg
Kataloniens regionpolischef Josep Lluís Trapero. Arkivbild.

Madrid avfärdar invit om medling

Efter den olagligförklarade katalanska folkomröstningen kallas självaste regionpolischefen Josep Lluís Trapero till förhör – efter anklagelser om uppvigling. Regionpresidenten Carles Puigdemont säger sig vilja ha medling i konflikten men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger nej.

- Dialog och överenskommelser är del av vårt folks politiska kultur. Men staten har inte givit några positiva svar på dessa erbjudanden, säger Puigdemont när han i ett tv-sänt tal efterfrågar medling.

I ett uttalande avfärdar dock Rajoys kansli medling innan Puigdemont återigen börjar följa landets konstitution:

"Om Herr Puigdemont vill prata eller förhandla, eller vill sända medlare, vet han precis vad han först måste göra: återvänd till lagen".

Puigdemont säger att han ska utropa självständighet inom några dagar.

- Jag känner mig redan som president i ett fritt land där miljoner av människor har fattat ett viktigt beslut, säger han i en intervju med tyska tidningen Bild.

Kanske på måndag

En källa inom regionregeringen säger till AFP att en självständighetsförklaring kan komma på måndag. Partierna i den separatistiska valplattformen Junts pel Sí (Tillsammans för ja) och det vänsterradikala partiet CUP har bett katalanska parlamentet att lyfta frågan på måndag. Ett eventuellt beslut att utropa självständighet skulle dock inte ha legal förankring, eftersom Spaniens konstitutionsdomstol förklarat folkomröstningen olaglig.

På frågan om vad Puigdemont skulle göra om den spanska regeringen skulle ingripa och ta kontroll över Kataloniens styre, svarar han att det skulle vara "ett misstag som förändrar allt".

En klar majoritet röstade ja till självständighet i folkomröstningen, där valdeltagandet dock bara nådde upp till omkring 40 procent. Enorma demonstrationer, och en strejk som lamslog både kollektivtrafik och offentlig service i regionen, genomfördes på tisdagen i protest mot polisvåldet.

Attackerar kungen

Enligt Puigdemont fick nära 900 personer vård sedan polisen försökt stoppa folkomröstningen. Myndigheterna har bara bekräftat 92 skadade. Fyra personer har lagts in på sjukhus, varav två allvarliga skadade, skriver AFP.

Kung Felipe tog i går kväll bladet från munnen. I ett tv-sänt uttalande anklagade han det katalanska ledarskapet för att bryta mot lagen och hota "stabiliteten i Katalonien och hela Spanien".

Nu säger Puigdemont att kungen "avsiktligt bortser från miljoner av katalaner" genom att liksom centralregeringen i Madrid be regionen avstå sin självständighetssträvan.

- Kungen har antagit regeringens position och politik som har varit katastrofala i förhållande till Katalonien.

Polischef förhörs

Regionpolischefen Trapero är beordrad att infinna sig vid specialdomstolen Audiencia Nacional i Madrid på fredag, rapporterar spanska tidningen El País. Detta för att förklara sitt agerande den 20 september, då tusentals demonstranter försökte hindra nationell polis från att göra tillslag mot katalanska myndighetskontor för att stoppa förberedelserna inför folkomröstningen.

Kataloniens polis, Mossos d'esquadra, anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att skingra folkmassan. Utredningen rör brottet "sedición" ("uppvigling eller "upproriskhet"), som kan ge upp till 15 års fängelse.

Domstolen har även kallat Mossos lokalpolischef i Barcelonastadsdelen Eixample och ledarna för de självständighetsivrande organisationerna ANC och Òmnium Cultural till förhör på fredag.

EU manar i sin tur parterna att börja förhandla.

- Det är dags att börja prata, säger Franz Timmermans, EU-kommissionens förste vice ordförande enligt Reuters.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen fick väljarna svara på frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

Mest läst