Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Macron vill göra om elituniversitetet ENA. Arkivbild.
Frankrikes president Macron vill göra om elituniversitetet ENA. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Macron vill lägga ned elituniversitet

Frankrikes president Emmanuel Macron är redo att lägga ned landets elituniversitet ENA, Ecole Nationale d'Administration, där han själv har studerat.

Många tidigare presidenter, företagsledare och diplomater har gått på skolan.

Det som tidigare varit ENA ska i stället bli en skola som inriktar sig på att utbilda människor som vill arbeta inom statsförvaltningen. Skolan har blivit en symbol för ojämlikhet i Frankrike och den nya skolan ska ha andra antagningskrav än den nuvarande.

Skolan grundades av president Charles de Gaulle efter andra världskriget. Meningen var att utbilda studenter till höga poster inom den offentliga administrationen, men att studenterna skulle komma från alla samhällsklasser.

Men med tiden fick skolan ett rykte om sig att vara verklighetsfrånvänd och för att i första hand rekrytera studenter från de övre sociala skikten.

Redan för två år sedan aviserade Macron att han ville att de franska elituniversiteten skulle inrikta sig mer på att anta studenter baserat på deras meriter. Rektorn för ENA Patrick Gerard, har medgivit att skola har en homogen studentskara, men att man inte är ensamt ansvarig för att det blivit så.

Ann Edliden/TT