Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans tidigare livvakt Alexandre Benalla (till vänster i bakgrunden). Bilden är från april 2017, då Macron ännu var presidentkandidat. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Macron vann misstroendeomröstningar

Frankrikes president Emmanuel Macrons mittenregering har vunnit två misstroendeomröstningar efter den så kallade Benallaskandalen. Affären är uppkallad efter Macrons livvakt Alexandre Benalla, som fastnade på film då han misshandlade en ung demonstrant i Paris på första maj.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Macrons parti La république en marche (LREM) har en stor majoritet i nationalförsamlingen och behövde därför inte oroa sig över de två misstroendena från högerpartiet Republikanerna och vänsterpartiet La France insoumise (Det okuvade Frankrike). De är dock ett uttryck för att historien, som Macron kallar "en storm i ett vattenglas", inte tycks försvinna från den politiska debatten.

289 röster skulle ha behövts för att fälla regeringen, men bara 143 röstade för den första motionen. I den andra omröstningen samlade motståndarna bara 74 röster.

Den 26-årige Benalla har bett om ursäkt för sitt agerande. Presidenten själv har sagt att han tar på sig det politiska ansvaret. Men samtidigt har han riktat kritik mot medierna, som han anser "inte länge söker sanningen".