Frankrikes nye president Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Macron utanför Élyséepalatset i Paris.
Frankrikes nye president Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Macron utanför Élyséepalatset i Paris.

Macron utlovar stora förändringar

ANNONS
|

- I decennier har Frankrike tvivlat på sig själv. Mitt uppdrag är att ge fransmännen tillbaka det självförtroendet, säger Macron.

Han passar även på att prisa sina föregångares insatser. När det gäller Hollande tar han bland annat upp det klimatavtal som undertecknades i Paris och kampen mot terrorn.

- Det är upp till oss att bygga den värld som de unga är värda, säger 39-åringen, som är landets yngste ledare sedan Napoleon lät sig krönas till kejsare vid 35 års ålder 1804.

"Ett starkt Frankrike"

Han säger världen behöver ett starkt Frankrike, som står upp för "frihet och solidaritet", och att stora förändringar krävs, både i Frankrike och av EU.

ANNONS

- Jag vet att fransmännen väntar sig mycket av mig. De har all rätt att ställa höga krav, säger Macron.

Efter att talet avslutats med "leve republiken, leve Frankrike", skakar han hand med några av de 300 gäster som är inbjudna till ceremonin.

Kärnvapenkoder

Ceremonierna i Paris inleddes med ett enskilt möte med François Hollande, där den avgående presidenten lämnade över koderna till landets kärnvapen till Macron.

Emmanuel Macron tog sedan farväl av François Hollande, som hoppade in i en Citroën DS 5 – en relativt anspråkslös mellanklassbil – önskade Macron lycka till och lämnade Élyséepalatset för gott.

- Jag lämnar inte över makten till en politisk motståndare, det är betydligt enklare än så, sade Hollande tidigare i veckan.

Träffar Merkel

Det formella maktövertagandet skedde genom att resultatet i presidentvalet lästes upp, varpå Macron skrev under ett dekret och det guldhalsband som gör Macron till Hederslegionens stormästare lämnades över.

På måndagen väntas Macron presentera vem han vill ha som premiärminister, innan han flyger till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel.

På tisdagen ska Macron presentera sin regering, uppger källor nära presidenten. I juni väntar sedan de parlamentsval som kommer att ha en avgörande betydelse för om Macron kommer att kunna driva igenom de reformer han lovat.

ANNONS

TT

Fakta: Emmanuel Macron

Emmanuel Macron är född i Amiens den 21 december 1977. Han är sedan 2007 gift med Brigitte, född Trogneux 1953. Paret har inga egna barn, men Brigitte har från tidigare äktenskap sonen Sébastien (född 1975) och döttrarna Laurence (född 1977) och Tiphaine (född 1984) samt genom dem sju barnbarn. Paret bor i Le Touquet-Paris-Plage vid Engelska kanalen.

Macron grundade i april 2016 mittenrörelsen En marche, men har före årets presidentval aldrig tidigare kandiderat politiskt i något val. Ändå ingick han som ekonomisk rådgivare i administrationen hos president François Hollande 2012–2014 och satt som ekonomiminister i premiärminister Manuel Valls regering 2014–16.

Fakta: La république en marche (REM)

Fransk politisk rörelse som grundades under namnet En marche (På väg) i april 2016 av Emmanuel Macron, då ekonomiminister i François Hollandes vänsterregering. Fyra månader senare tillkännagav Macron sin avgång från regeringen, något som förstärkte spekulationerna om att han ville kandidera i presidentvalet.

En marche rekryterade på kort tid 200000 medlemmar. Medlemskap är gratis och rörelsen kräver inte att anhängarna avslutar medlemskap i andra politiska partier.

Driver en EU-vänlig mittenpolitik med löften om sänkt bolagsskatt, förändrat pensionssystem och satsningar på infrastruktur och miljö. Vill se förändringar i det europeiska valutasamarbetet. I partiprogrammet finns även förslag om 10000 nya poliser, ökad försvarsbudget och kortade handläggningstider för asylansökningar.

Dagen efter presidentvalets andra omgång, som Macron vann, meddelade En marche att rörelsen byter namn till La république en marche.

ANNONS