Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes nye president Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte Macron utanför Élyséepalatset i Paris.

Macron utlovar stora förändringar

Emmanuel Macron har installerats som president – och har därmed blivit Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon. I sitt första tal i Élyséepalatset i Paris utlovar 39-årige Macron stora förändringar, både av EU och i Frankrike, och att stärka det franska självförtroendet.

- I decennier har Frankrike tvivlat på sig själv. Mitt uppdrag är att ge fransmännen tillbaka det självförtroendet, säger Macron.

Han passar även på att prisa sina föregångares insatser. När det gäller Hollande tar han bland annat upp det klimatavtal som undertecknades i Paris och kampen mot terrorn.

- Det är upp till oss att bygga den värld som de unga är värda, säger 39-åringen, som är landets yngste ledare sedan Napoleon lät sig krönas till kejsare vid 35 års ålder 1804.

"Ett starkt Frankrike"

Han säger världen behöver ett starkt Frankrike, som står upp för "frihet och solidaritet", och att stora förändringar krävs, både i Frankrike och av EU.

- Jag vet att fransmännen väntar sig mycket av mig. De har all rätt att ställa höga krav, säger Macron.

Efter att talet avslutats med "leve republiken, leve Frankrike", skakar han hand med några av de 300 gäster som är inbjudna till ceremonin.

Kärnvapenkoder

Ceremonierna i Paris inleddes med ett enskilt möte med François Hollande, där den avgående presidenten lämnade över koderna till landets kärnvapen till Macron.

Emmanuel Macron tog sedan farväl av François Hollande, som hoppade in i en Citroën DS 5 – en relativt anspråkslös mellanklassbil – önskade Macron lycka till och lämnade Élyséepalatset för gott.

- Jag lämnar inte över makten till en politisk motståndare, det är betydligt enklare än så, sade Hollande tidigare i veckan.

Träffar Merkel

Det formella maktövertagandet skedde genom att resultatet i presidentvalet lästes upp, varpå Macron skrev under ett dekret och det guldhalsband som gör Macron till Hederslegionens stormästare lämnades över.

På måndagen väntas Macron presentera vem han vill ha som premiärminister, innan han flyger till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel.

På tisdagen ska Macron presentera sin regering, uppger källor nära presidenten. I juni väntar sedan de parlamentsval som kommer att ha en avgörande betydelse för om Macron kommer att kunna driva igenom de reformer han lovat.