Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Macron: USA har vänt världen ryggen

Många av världens ledare kritiserar USA:s beslut att lämna Parisavtalet. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att USA har vänt världen ryggen, men att Frankrike inte har vänt ryggen mot USA.

Macron beklagar det amerikanska beslutet, som han anser är ett misstag för amerikanska intressen.

Den nye presidenten uppmanar amerikanska forskare att komma och arbeta i Frankrike för att bekämpa klimatförändringen. Enligt honom finns det ingen plan B för klimatförändringarna och han säger att Parisavtalet inte kommer att förhandlas om.

USA:s beslut är en “stor besvikelse för de globala ansträngningarna att minska utsläppen av växthusgaser och främja global säkerhet”, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ”är övertygad om att städer, stater och företag i USA – tillsammans med andra länder – kommer att fortsätta att visa visioner och ledarskap genom att arbeta för en motståndskraftig ekonomisk tillväxt med låga utsläpp som kommer att generera kvalitetsjobb och marknader för 2000-talets välstånd”, säger Dujarric.

Han säger att det är viktigt att USA fortsätter att vara en ledare inom miljöområdet och att Guterres ser fram emot att tillsammans med den amerikanska regeringen åta sig "att bygga den hållbara framtid som våra barnbarn är beroende av".