Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron poserar med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman inför ett möte på tisdagen.

Macron och saudisk kronprins eniga mot Iran

Frankrike och Saudiarabien är överens om att bekämpa Irans inflytande i Mellanöstern, deklarerade president Emmanuel Macron och kronprins Mohammed bin Salman i Paris och lovade samtidigt humanitära insatser till Jemen.

Vid en presskonferens sida vid sida med den saudiske kronprinsen manade Macron till större insatser för att begränsa Irans "expansion i regionen".

- Den här strategiska visionen innebär att begränsa alla försök till expansionistisk, politisk islam som kan föda andra former av terrorism och destabilisera regionen, sade Macron.

Följer situationen i Jemen

Prinsens besök sker i skuggan av kriget i Jemen och samtidigt som allt fler fransmän kräver att Frankrike stoppar vapenexporten till Saudiarabien. En saudiledd koalition bekämpar en Iranstödd rebellrörelse i Jemen, en situation som av FN beskrivs som en av världens värsta humanitära katastrofer.

Macron betonade vikten av att respektera internationell lag i Jemen.

- Vi kommer att vara extremt vaksamma på den punkten, sade Macron men tillade att man inte kommer att tolerera "någon form av ballistisk aktivitet som hotar Saudiarabien".

Macron försvarade vapenexporten till den saudiledda koalitionen i Jemen, men lovade att före sommaren arrangera en konferens om den humanitära situationen i landet.

Stämmer kronprinsen

En människorättsorganisation i Jemen stämmer samtidigt Mohammed bin Salman inför en fransk domstol. Prinsen, som är Saudiarabiens försvarsminister, anklagas för att vara ansvarig för tortyr och omänsklig behandling av civila i Jemen.

"Han beordrade de första bombningarna av jemenitiskt territorium den 25 mars 2015", skriver organisationen LCRD som övervakar brott mot mänskliga rättigheter i Jemen, och tillägger att effekterna av den saudiskledda alliansens bombningar för civilbefolkningen kan jämställas med tortyr.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir avfärdar anklagelserna, och säger att de Iranstödda Huthirebellerna är ansvariga för kriget i Jemen.