Ann Linde. Arkivbild.
Ann Linde. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys

Macron och Putin överens: ska arbeta för vapenvila

Personalen vid Sveriges ambassad i Kiev dras ner. Orsak: det försämrade läget, enligt utrikesminister Ann Linde. Presidenterna Macron och Putin är överens om att arbeta för en vapenvila.

ANNONS
|

Uppgiften om överenskommelsen mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin kom via nyhetsbyråer på söndagskvällen. Det sägs att de ska sträva mot en vapenvila i östra Ukraina och ländernas utrikesministrar ska träffas under de kommande dagarna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är villig att träffa Putin för att ta reda på "vad den ryske presidenten vill" och söka en "fredlig lösning" mitt i växande oro över en eventuell förestående invasion.

Till GP:s utsända i Ukrainas huvudstad säger utrikesminister Ann Linde i telefon från säkerhetskonferensen i München.

– Det är ett mycket allvarligt läge som har försämrats de senaste dagarna och är väldigt oförutsägbart. Det har varit en rad brott mot vapenvilan med skjutningar och sprängningar vid kontaktlinjen mellan de områden som är kontrollerade av regeringen och separatisterna i östra Ukraina det senaste dygnet, säger hon.

ANNONS

– Vi har också sett att en militär övning som skulle ha avslutats på söndagen mellan Ryssland och Belarus har förlängts. Dessutom finns det uppgifter om militär uppbyggnad i de icke regeringskontrollerade områdena. Det är en rad olika anledningar till att vi minskar vår personalstyrka på ambassaden.

Några hundra svenskar kvar i Ukraina

Andra länder har stängt ner sina ambassader. Det kan även blir aktuellt för Sverige, enligt Ann Linde:

– Det är mycket möjligt att vi blir tvungna att ta ytterligare steg. Sedan tidigare har vi tagit hem alla medföljande och nu själva personalstyrkan.

Det finns kanske ett par hundra svenska medborgare som bor eller befinner sig i Ukraina. Ann Linde har ett råd till alla som kan:

– Bara för en vecka sedan, den 12 februari, skärpte vi råden och uppmanade alla att lämna Ukraina. Vi vet att alla inte har följt den uppmaningen. Vi har sökt kontakt med så många som möjligt via sms, mejl och telefon för att verkligen inskärpa hur allvarlig situationen är. Nu ser vi att det också blir minskade möjligheter att ta sig hem när flygbolag ställer in sina rutter. Men fortfarande finns det möjligheter både via olika flygbolag och marken.

Om man ändå är kvar ska ska man iaktta mycket stor försiktighet, enligt utrikesministern:

ANNONS

– Följ utvecklingen via till exempel UD:s app som heter Resklar, för det är ett mycket allvarligt läge. Det måste man ta på allvar.

”En strimma hopp”

Årets säkerhetskonferens i München, med deltagande av flera världsledare, har skett under det omedelbara hotet av en ny rysk invasion i Ukraina och i förlängningen risken för ett storkrig i Europa. Den brittiske premiärministern Boris Johnson varnade för den största väpnade konflikten sedan andra världskrigets slut.

Det finns både pessimism och optimism, menar Ann Linde:

– Det finns en oro för den allvarliga utvecklingen, men också en beslutsamhet och enighet som kanske är större än på många år mellan de europeiska länderna och USA, Kanada och Australien. Om Ryssland invaderar eller gör andra militära ingrepp kommer det att mötas med massiva ekonomiska sanktioner, säger hon.

Utrikesministern vet lika lite som alla andra utanför Kreml om vad som händer de närmaste dagarna. Men hon hoppas på en fortsatt dialog:

– USA:s och Rysslands utrikesministrar har bestämt att mötas igen. Det ger ändå en strimma hopp om man ska klara av att lösa detta diplomatiskt, säger hon.

LÄS MER:Ukraina firade enhetens dag – under ryska hotet

LÄS MER:Kievborna i spänd väntan på en rysk invasion

LÄS MER:Ukraina i spänd väntan på Putins nästa drag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS