Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Macron nu kung på mittfältet

Emmanuel Macron har blivit den odiskutable kungen på det politiska mittfältet i det franska presidentvalet. Men skiftande opinioner och allianser gör det lika svårt som tidigare att förutspå utgången.

Få trodde att 39-åringen hade någon chans, när han presenterade sin politiska rörelse "En marche" (På väg). Det såg då ut att vara upplagt för en fajt mellan de konservativa och ultrahögern.

På kort tid har det nu skiftat så att han ligger bra till för att bli Frankrikes näste president, sedan han slöt en allians med veteranpolitikern i mittfåran François Bayrou.

Det var Bayrou som gjorde inviten. På torsdagen träffades de två. Enligt Bayrou tar de bägge avstånd från det traditionella franska vänster-höger-systemet.

Samma dag presenterade Macron sin ekonomiska politik. Skattesänkningar och färre administrativa jobb i ska minska budgetunderskottet.

Macron, som tidigare var ekonomiminister i en av François Hollandes regeringar, vill sänka företagsskatten till 25 procent från nuvarande 33,3 procent. Inom den offentliga sektorn ska antalet anställda minska med 120 000.

- Till skillnad från François Fillon (Republikanernas kandidat), tror jag inte på reningsbad eller att fixa landet mot folkets vilja, säger Macron i en intervju i dagstidningen Les Echos.