Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas president Nicolás Maduro tillsammans med sin kubanske motsvarighet Raul Castro. Arkivbild.

Macron kräver hårdare tag mot Venezuela

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar övriga europeiska ledare att vässa tonen mot Venezuela och utöka sanktionerna mot regimen. Macrons krav kommer efter att landets högsta domstol i praktiken uteslutit oppositionen från det kommande presidentvalet.

Macron fördömde domstolens besked och kallade det "en oacceptabel, auktoritär glidning" när han på fredagen höll en presskonferens tillsammans med Argentinas president Mauricio Macri.

- Det blir på den europeiska nivån som vi ska samordna oss för att se om vi ska skärpa våra sanktioner. Jag är för det, sade den franske presidenten.

Spiken i kistan

Enligt Macron har de individinriktade sanktioner som i dag riktas mot regeringen i Venezuela "begränsad effekt".

Venezuelas högsta domstols besked utesluter oppositionen från det kommande presidentvalet, vilket banar väg för att den auktoritäre presidenten Nicolás Maduro ska väljas till ännu en mandatperiod.

55-årige Nicolás Maduro, som var tidigare presidenten Hugo Chávez handplockade efterträdare, blir det styrande Socialistpartiets enda kandidat i valet i april. Han anklagas både internt och utomlands för att i praktiken fungera som en diktator i det oljerika och tidigare välmående landet vars ekonomi numera störtdykt. Venezuela lider nu av akut brist på mat och mediciner, men även basala varor som tvål och toalettpapper.

Nu har alltså landets högsta domstol satt den avgörande spiken i kistan för oppositionsalliansen MUD (Mesa de la Unidad Democrática).

Oppositionen stängs ute

Partierna som utgör koalitionen har behövt omregistrera sig hos valmyndigheten, men domstolen, som består av domare lojala med Maduro, väljer nu att förhala registreringen inför presidentvalet i ytterligare sex månader. Eftersom presidentvalet, som ursprungligen planerades till december, flyttats till 30 april kommer koalitionen att stängas ute från att delta. Högsta domstolen har hittills inte lämnat någon förklaring till sitt beslut.

Även Argentinas president fördömer domstolens beslut och uppmanar till ett "transparant val". Han säger också att Venezuela "under en tid inte har varit någon demokrati".