Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

"Macron kom som en frisk fläkt"

Svenska Elisabeth Ollo har röstat och levt i Frankrike i över fyrtio år. Aldrig tidigare har hon varit med om något som liknar Emmanuel Macrons kometkarriär. – Det sista året har varit bedrövligt och folk har verkligen tröttnat på politiken. Macron kom som en frisk fläkt som drog igenom det franska samhället, säger hon.

Hon tar en klunk av sin café crème på kaféets uteservering i Saint-Germain-en-Laye, en välbärgad förort knappt två mil väster om centrala Paris. Det var hit hon flyttade från andrahandslägenheten på Linnégatan i Göteborg tillsammans med sin franske man i början av 1970-talet.
– Vi hade ingen längtan till Paris. Jag måste bo på höjd och nära naturen. Och havet ska ligga västerut och inte norrut, säger Elisabeth Ollo på klanderfri göteborgska och skrattar.

Maken lärde hon känna flera år tidigare på ett diskotek vid Bodensee i södra Tyskland. Hon sommarjobbade på ett hotell tillsammans med bästa kompisen medan Lucien gjorde sin militärtjänst i området.
– Vi träffades ett par gånger under samma vecka och sen reste jag hem. Sen började en livlig brevkorrespondens. I alla fall från hans sida. För jag var riktigt dålig på franska. Jag led mig igenom franskalektionerna under gymnasiet, säger Elisabeth Ollo.

Ett år efter första mötet fick hon ett infall och frågade sina föräldrar om hon kunde bjuda hem fransmannen hon hade träffat. Hon förvånades över deras ja och den framtida maken satte sig på nästa flyg.
– Jag var dödligt kär och jag kände att vi kunde skapa ett liv ihop.
Giftermål följde och de flyttade ihop i Göteborg. Elisabeth Ollo fick per automatik franskt medborgarskap när hon gifte sig, men den rättigheten finns inte längre. Hon läste klart kurserna i bland annat statsvetenskap vid Göteborgs universitet medan maken pluggade svenska och fick jobb på Volvo.

Makens Volvokarriär fortsatte även efter att paret flyttat till Frankrike och han arbetade flera år som försäljningschef på Volvo Penta i Paris. Elisabeth Ollos första franska jobb var på Svenska Handelskammaren som blev en bra språngbräda till uppdrag på mindre svenska dotterbolag. Idag är de båda pensionärer och tillbringar så mycket tid de kan i sitt andra hem i Bretagne vid Atlantkusten.
– Jag läser väldigt mycket böcker och tycker om psykologiska deckare. Jag är faktiskt inskriven på Borås bibliotek och kan ladda ner böcker.

Hånad president


Hon gillar också att hänga med i samhällsdebatten. Dagligen läser hon franska och svenska tidningar.
– För mig har det alltid varit självklart att rösta. Pappa satt med i valnämnden i min kommun utanför Borås och han skulle vända sig i graven om jag inte röstade.

Hon beskriver det senaste året i Frankrike som mycket spännande. Tillsammans med många andra väljare var hon missnöjd med François Hollandes fem år vid makten. Aldrig tidigare har det drivits så mycket med en fransk president, säger Elisabeth Ollo.
– Hollande var för normal och vacklade för mycket. Det är dåliga egenskaper för en ledare.

När det väl var dags för premiärvalen och senare presidentvalen var det många väljare som kände sig osäkra på vem de skulle rösta på. De upplevde inte att de traditionella höger- eller vänsterpartierna hade tillräckligt att komma med. Lägg därtill att Socialistpartiet drabbades av interna strider och skandalerna kring den republikanske presidentkandidaten François Fillon.

Macron övertygade snabbt


Mitt i allt detta dök den 39-årige socialliberalen Emmanuel Macron upp med sin nystartade rörelse En marche (På väg). Elisabeth Ollo berättar att hon och många andra i hemförorten Saint-Germain-en-Laye – där en klar majoritet röstade på Fillon i första valomgången – först var tveksamma inför den oerfarne och unge kandidaten. Men bilden förändrades snart.
– När Macron höll sitt tal den 7 maj lyckades han övertyga franska folket om sin kompetens och förförde med sin elegans och sitt leende. Han var inte lika strikt som vi är vana vid med andra presidenter i Frankrike, säger Elisabeth Ollo.

Hon ser optimistiskt på fem år med Macron och hans parti som numer heter La République en marche (Republiken på väg). Skeptiker har varnat för att partiet, som har många kandidater som är nykomlingar i politiken, får en så pass stor majoritet i parlamentsvalen.

Elisabeth Ollo tycker tvärtom att det är spännande att få in personer med annan bakgrund i den franska nationalförsamlingen. Hon hoppas att Macron ser till att pensionssystemet blir mer rättvist, arbetslösheten minskar och skolresultaten förbättras.  

Har hjärtat i Sverige


Som sjuttioårig pensionär och med två söner och två barnbarn boende i närheten ser Elisabeth Ollo sin framtid i Frankrike. Däremot ser hon till att besöka svenska västkusten ett par gånger varje år.
– Jag anser mig väldigt priviligierad med att ha två hemländer. Jag trivs väldigt bra i att bo i Frankrike, men jag kommer alltid att vara svensk i hjärtat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.