"Macron kan driva igenom sina vallöften"

Hur ska man egentligen tolka de första prognoserna i franska parlamentsvalet. GP:s Hanna Rydén analyserar vad resultatet kan ha för betydelse för Frankrike.

ANNONS
|

Finns det något överraskande i de första prognoserna?

Emmanuel Macrons mittenrörelse La République en marche (Republiken på väg) tar som väntat hem en storseger och får, tillsammans med allianspartnern Modem, mellan 355 och 360 platser av de 577 platserna i parlamentet. Men segermarginalen är mindre än många av prognoserna inför valdagen som spådde en seger på 470 platser.

Högerpartiet Republikanerna väntas få 97-130 platser vilket är en ordentlig nedgång från över 200 platser. Högernationalistiska Nationella fronten väntas få mellan 4 och 8 platser.

Valets största förlorare är Socialistpartiet som tappar omkring 200 platser och får mellan 27 och 49 ledamöter.

Valdeltagandet ser ut att ha varit lägre än första valomgången den 11 juni. Enligt opinionsinstitutet Elabe ska 42 procent ha röstat. Det är den lägsta siffran på flera decennier och speglar en känsla av uppgivenhet bland Macrons motståndare.

ANNONS

Vad betyder det för Frankrike om det här resultatet står sig?

Parlamentsvalet har en avgörande betydelse för presidentens möjligheter att få igenom sin politik. Enligt den franska konstitutionen är det regeringen som styr landet och parlamentet som stiftar lagarna. Så att Macrons mittenrörelse nu har en absolut majoritet i parlamentet innebär att Macron kan driva igenom sina vallöften.

Kritiker ser en risk med att La République en marche har en för stor majoritet. Det kommer inte att finnas något utrymme för en demokratisk debatt i parlamentet, menar kritikerna.

Frankrike kan vänta sig stora gatuprotester de kommande åren, enligt Parisbaserade statsvetaren Frédéric Sawicki. Han ser också en risk med att parlamentet nu kommer att ha flera ledamöter som är politiskt oerfarna. Macrons rörelse skapades förra våren och tillhör varken den traditionella vänstern eller högern.

Vilka är de största frågorna för parlamentet den närmaste tiden?

Hög arbetslöshet, trög tillväxt och svag konkurrenskraft är några av de viktigaste utmaningarna framöver. Emmanuel Macron gick till val med en rad reformer och avregleringar. Bland annat har det utlovats avregleringar på arbetsmarknaden, med minskat anställningsskydd. Pensionssystemet ska även reformeras med bevarad pensionsålder på 62 år, men där utbetalningar kopplas till hur mycket som en individ har betalat in.

Terrorism och säkerhet är andra viktiga frågor för Frankrike som drabbats hårt av terrorattacker de senaste åren. Macron vill anställa 10 000 fler poliser, bygga 15 000 nya fängelseplatser och öka försvarsbudgeten.

ANNONS
ANNONS