Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron med fru Brigitte anländer till flygbasen Andrews i Maryland, USA.
Frankrikes president Emmanuel Macron med fru Brigitte anländer till flygbasen Andrews i Maryland, USA. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Macron i USA angriper Bidens handelspolitik

Frankrikes president Emmanuel Macron förvånar Washington DC med ett hårt angrepp på USA:s handelspolitik inför ett möte med president Joe Biden.

Macron sade inför besöket i Vita huset att amerikanska subventioner är "superaggressiva" gentemot franska bolag, och att de hotar att "döda massor med arbetstillfällen".

Den franske presidentens utspel var delvis riktad mot hemmaplan, där presidenten och den franska regeringen är satt under press på grund av energikostnader och inflation.

Men den ovanliga diplomatiska kommentaren var också ett tydligt tecken på ökat europeiskt missnöje över amerikansk handelspolitik.

Macron träffade kongressledamöter, företagsledare och regeringstjänstemän på lunch när han förklarade den franska inställningen.

– Ni kanske klarar av era problem, men ni kommer att öka mina problem, sade han med direkt hänvisning till ekonomiska stödpaket som Vita huset fått igenom.

Statsbesöket är det första i Vita huset sedan 2019, och för att måhända gjuta olja på vågorna bjuder president Biden och hans hustru Jill Biden på en franskinspirerad afton i huvudstaden, där allt från meny till dekorationer och underhållning är tänkt att anspela på en fransk-amerikansk vänskap.

Om det räcker för att blidka Macron när samtalen mellan de båda ledarna kommer till handelspolitiken är en annan fråga.

– Jag vill inte att vi bara blir ännu en marknad för amerikanska varor, för vi har exakt samma produkter som ni kommer med, säger han.