Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron talar med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i Christiansborgs slott i Köpenhamn.

Macron i Norden: Danmark ett starkt EU-land

Danmark är långt mer europeiskt än vad befolkningen vill ge uttryck för, anser Frankrikes president Emmanuel Macron, på besök i Norden. Nyfikenheten var stor inför Macrons visit, inför vad som blir terminsstart för en het höst i EU.

EU:s framtid, migration, klimat, handel och kampen mot terrorism avhandlades innan Macron och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) höll gemensam presskonferens.

EU är ett dilemma bland danskarna, bekände Rasmussen och syftade på de fyra förbehåll, bland annat inom rättsligt samarbete, landet har i förhållande till unionen. Men samtidigt ligger det i Danmarks intresse att vara en del av EU:s kärna, tillade han.

- Danmark är inte för försiktigt. Jag välkomnar europeiska värderingar. Er statsminister står mycket bakom europeiska värderingar, sade Macron som ansåg att danskarna är mycket mer europeiska än de vill erkänna, rapporterar Ritzau.

Stor nyfikenhet

När de danska arrangörerna släppte biljetter till dagens debatt om EU:s framtid med Macron och statsminister Lars Løkke Rasmussen tog det bara två minuter innan allt var slut.

Rekord, konstaterar Jyllands-Posten. Utöver de 600 lyckliga som fått plats för att följa evenemanget i det arkitektoniskt omtalade kungliga biblioteket vid vattnet i Köpenhamn, stod 2 500 personer på väntelistan.

Även drottning Margrethe, vars franskfödde make prins Henrik avled i vintras, såg fram mot besöket.

- Det blir spännande, för han är en ganska annorlunda politiker än företrädarna, sade drottningen i ett möte med dansk press nyligen.

Svaga siffror

Från Danmark åker Macron vidare redan på onsdagen för att även hälsa på i Finland. Resan blir något av en terminsstart för ett intensivt år för Macron i både EU och på hemmaplan.

Hans popularitetssiffror i Frankrike blir stadigt allt sämre, även om han kan trösta sig med att läget är ännu värre för den splittrade och svaga oppositionen till både höger och vänster.

Hans anhängare är samtidigt medvetna om att fler positiva resultat behövs – och helst i god tid till EU-valet i slutet av maj 2019.

Även många EU-vänner håller tummarna för Macron som en motpol mot växande nationalistpartier.

Möter Merkel

Nordenresan följs nästa vecka av ytterligare ett möte med liberala regeringschefer – Belgiens och Luxemburgs – innan Macron väntas ta emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Paris nästa fredag.

Som uppvärmning talade presidenten i måndags till drygt 250 ambassadörer och andra diplomater i Paris.

Nya förslag för att stärka försvarssamarbetet i EU är på väg, lovade Macron.

- Europa kan inte längre förlita sig på USA. Det är upp till oss att garantera den europeiska säkerheten, sade den franske presidenten enligt nyhetsbyrån AFP.