Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron möttes i London på torsdagen för att hedra förre franske presidenten Charles de Gaulle. Bild: Justin Tallis/AP/TT

Macron i London för att hedra de Gaulle

Frankrikes president Emmanuel Macron reste på blixtvisit till London och den brittiske premiärministern Boris Johnson för att hedra Charles de Gaulle, frihetshjälte och president.

President Macron genomförde på torsdagen sin första utlandsresa sedan coronapandemin bröt ut.

Anledningen: det var på dagen 80 år sedan den franske ledaren Charles de Gaulles berömda radiouttalande, från exilen i London, där han den 18 juni 1940 vädjade till ett besegrat Frankrike att inte ge upp motståndet mot nazisterna.

Pompa, ståt och historiskt viktiga vingslag präglade Macrons möte med premiärminister Boris Johnson och en separat träff med prins Charles.

Macron hedrade dessutom London med Hederslegionens storkors "då staden födde fram ett fritt Frankrike". Johnson svarade med att överlämna en samling telegram utväxlade mellan de Gaulle och dåvarande premiärminister Winston Churchill.

Det brittiska utträdet ur EU låg som en skugga över Macrons blixtvisit. Den franske presidenten har tidigare uttryckt otålighet kring de utdragna förhandlingarna mellan London och Bryssel.

Efter samtalen mellan Macron och Johnson kom uppgifter om resultaten av dessa: att de två länderna ska samarbeta och stå samlade gentemot yttre problem, men att oenighet verkar råda kring många frågor som rör brexit.

Och över allt detta flög det brittiska flygvapnets uppvisningsplan Red Arrow, i himlen över London mötte dessa det franska flygvapnets plan La Patrouille de France någonstans vid Buckingham Palace.

Storbritanniens prins Charles och hans fru Camilla träffar Frankrikes president Emmanuel Macron på Clarence house i London. Bild: Jonathan Brady/AP/TT
Franska flygvapnets Le Patrouille och brittiska RAF:s Red Arrow uppvisningsflög. Bild: AP/TT