Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om inte EU reformeras kan det leda till att Frankrike lämnar unionen, säger mittenkandidaten Emmanuel Macron.

Macron: Frexit hotar om inte EU reformeras

EU måste reformeras – annars kan Frankrike komma att följa Storbritanniens exempel och lämna EU. Det säger den favorittippade och EU-vänlige presidentkandidaten Emmanuel Macron, med mindre än en vecka kvar till valets andra och avgörande omgång.

- Vi behöver ett nytt EU för att skydda vårt folk och reglera globaliseringen. Om jag dagen efter (valet) skulle bestämma mig för att fortsätta arbeta för EU, på det sätt som det nu fungerar, så skulle jag svika mitt folk. Det vill jag inte göra, för det skulle leda till en frexit (ett franskt EU-utträde) eller till att Nationella fronten vinner mark, säger Macron till BBC.

Hans motståndare, Nationella frontens Marine Le Pen, försöker vinna stöd hos de väljare som är kritiska till EU och globaliseringen, medan Macron gjort sig känd som en stark EU- och frihandelsförespråkare.

Hyllar marockanskt offer

I ett valmöte i Parisförorten Villepinte beskriver Le Pen en röst på Macron som en röst för det rådande systemet.

- Emmanuel Macron är som en François Hollande som vill stanna kvar vid makten och som klänger sig fast vid den som en havstulpan.

Macron valde å sin sida att hedra minnet av en ung marockansk man som drunknade i floden Seine för 22 år sedan, efter att ha blivit knuffad av skinnhuvuden efter en demonstration med Nationella fronten den första maj 1995.

Macron utökar sin ledning

- Jag kommer att kämpa till den sista sekunden, inte bara mot hennes politik, utan även mot hennes tankar om vad demokrati och den franska republiken innebär, säger Macron.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Opinionway har Macron drygat ut sin ledning med en procentenhet till 61 procent inför den andra valomgången 7 maj, medan Le Pen har stöd av 39 procent av väljarna.